Mag je geveltjes van huizen fotograferen voor een werkstuk bij de opleiding Bouw, Architectuur en Meubeldesign?

Afgelopen dinsdag stond de train-the-trainer: vak Mediawijsheid in het teken van wet- en regelgeving. Een van de deelnemers stelde een interessante vraag waarvan ik het antwoord dacht te weten, echter twijfelde ik. Ook het waarom van het antwoord had ik zo niet paraat.

Oude Dieze 9 te 's-Hertogenbosch

Oude Dieze 9 te ‘s-Hertogenbosch [bron: Wikimedia.org]

Een interessant casus om voor te leggen aan Arnoud Engelfriet.

De casus:

Binnen lessen bij de afdeling Bouw, Architectuur en Meubeldesign krijgen studenten de opdracht om in ‘s-Hertogenbosch op zoek te gaan naar diverse soorten gevels, deze te fotograferen en te verwerken in een opstel over gevels. Studenten worden soms door eigenaren van de panden weggestuurd. Ik ben benieuwd wat wet- en regelgeving hierover zegt: mogen studenten foto’s van gevels maken voor een opdracht van school.

Het antwoord:

Op huizen rust geen portretrecht. Als je op de openbare weg een gevel ziet, mag je deze fotograferen en met de foto doen wat je wilt. Interieuren of mensen fotograferen kán een schending portretrecht zijn. En natuurlijk mag je niet in de voortuin gaan staan (privéterrein).

Grote dank aan Arnoud Engelfriet voor zijn snelle hulp: binnen 40 minuten antwoord. Zie ook deze blogpost dat een antwoord op de vraag geeft. Ik volg al enige jaren zijn blog iusmentis. Een aanrader als je geïnteresseerd bent in internetrecht.