Hoe verwijder ik niet toegankelijke virtuele machines in VirtualBox?

Binnen de ICT-Academie gebruiken we VirtualBox om studenten te leren besturingssystemen te installeren en eenvoudige peer-to-peer en complexere client-server netwerken te bouwen. Daarnaast gebruiken we VirtualBox om ook toetsen af te nemen. Hiervoor hebben we een aantal standaard installaties gemaakt: Windows XP, Windows 7, Ubuntu Linux en Windows 2003. Deze worden via een export aan de studenten aangeboden.

De laatste weken duikt steeds vaker het probleem op dat (na een update van VirtualBox) bepaalde VM’s niet meer toegankelijk zijn. Ze weggooien via de Grafische Interface van VirtualBox lukt niet. En dat levert weer problemen op met het importeren van een standaard installatie 🙁

12-4-2013 03-00-20 PM

Toch is er een manier om ze weg te krijgen (in Windows) via de command prompt:

  1. start de command prompt in je Windows, bijvoorbeeld via start -> uitvoeren -> cmd.
  2. ga naar de map waarin VirtualBox geinstalleerd is, bijvoorbeeld via:cd c:\Program Files\Oracle\VirtualBox
  3. vraag op welke virtuele machines geinstalleerd zijn en wat hun unieke id is, via:vboxmanage list vms
  4. verwijder de niet toegankelijke VM’s, via: vboxmanage unregister 38c78b15-5167-451d-8004-50e00ddc94ec.

Verander uiteraard in bovenstaande commando het id in het juiste id dat je achterhaald hebt via het commando: vboxmanage list vms. Als je daarna VirtualBox weer opstart zul je zien dat de betreffende niet toegankelijke VM’s verdwenen zijn.