The Internet map

Mijn collega Tom van Hal attendeerde me op: The Internet Map. The Internet Map is een mooie representatie van de meeste gebruikte websites van over de hele wereld. De grootte van de bolletje geeft de populariteit aan. Als sites dicht bij elkaar staan dan worden deze door veel dezelfde gebruikers gebruikt.

11-25-2013 12-41-10 PM

Websites in het oranje zijn Nederlandse sites. Niet opvallend is dat Google.nl op nummer 1 staat, want dat is al jaren zo. Een veelgebruikt onderwerp bij de lessen zoeken en vinden op het internet. Gebruik ook eens iets anders dan Google.nl.

Wat ik niet begrijp is dat de nummers 2 tot en met 8 niet met een groot bolletje aanwezig zijn. Nummer 9: NU.nl staat er als volgende in de ranglijst afgebeeld. Telegraaf.nl op nummer 11 en ING.nl op nummer 13. Vreemd: waar zijn de andere sites gebleven?

Daarnaast kun je concluderen dat Nederlanders vooral Nederlandse sites gebruiken en daarna sites uit het Verenigd koninkrijk en de Verenigde Staten. Je kunt dit aan de kleuren zien. Er erg interessante manier om veel gegevens (Big Data) te visualiseren. Wat haal jij uit deze representatie?