Week van sociale media bij Consortium voor Innovatie: inspiratie, webcare, KW1C-banner en edubloggerspin

Vandaag was ik tot ongeveer 14:00 aanwezig bij de week van de sociale media in het innovatiehuis van het Consortium voor Innovatie in ‘s-Hertogenbosch. Waar ik vorig jaar de aftrap mocht bezorgen heb ik me vandaag heerlijk laten inspireren door de workshops van Jorick Scheerens en Willem Karssenberg. Doordat ik zelf in de middag de train-the-trainer: vak Mediawijsheid moest verzorgen moest ik helaas eerder afhaken.

De workshop van Jorick Scheerens was interactief en inspirerend en heeft me toch weer een aantal nieuwe inzichten en toepassingen opgeleverd. Zo is Blendspace ergens voorbij gekomen afgelopen jaren, echter heb ik de link met de lestoepassing die Jorick toonde niet gelegd. Ook de inzet van Todaysmeet als backchannel was erg inspirerend. Maar wat toch iedere keer weer van grote meerwaarde voor me blijft is met een grote groep onder leiding van een goede workshopleider van elkaar leren door uit te wisselen. Wat mij betreft heeft Jorick een mooie balans gevonden tussen zenden, ervaren en delen 😉

De workshop van Willem Karssenberg had ik al mogen voorproeven via Slideshare enige tijd geleden, echter mis je hier natuurlijk de anekdotes waaruit Willem kan putten doordat hij op veel ROC’s komt. Wat mij betreft is de aandacht voor webcare en het belang van sociale media voor onderwijsinstellingen door Willem op de kaart gezet in Nederland. Zijn match van deze trend op het onderwijs en zijn zoektocht om hier invulling aan te geven is zeer waardevol. Tools als OBI4WAN, Coosto, Meltwater en Clipit geven een goed inzicht in de stand van zaken van een ROC op het gebied van sociale media. Met name het in kaart brengen van het sentiment en dit als signaal voor mogelijke verbetering oppakken is een mooie uitdaging voor ROC’s. Als kleine sneer (positief bedoeld en opgpakt) gaf Willem aan dat het Twitter account van het Koning Willem I College geen banner heeft 🙁 Door tussendoor te mailen met de sociale media verantwoordelijke van ons college stond voor het eind van de workshop de banner al online.

20131119-200259.jpg
Ten slotte werd ik door Willem verrast met de Edubloggerspin. Ook ik heb, zoals Remko Boers, het Edubloggersdiner nog nooit mee kunnen maken doordat de maandagavond voor mij privé onhaalbaar is. Daarnaast staan de onderwijsdagen niet hoog op mijn lijstje. Maar … toch de Edubloggerspin 🙂