Bezoek aan het Dienstenplein ICT van het provinciehuis ‘s-Hertogenbosch met de ICT-Academie

Vandaag ben ik met ongeveer helft van klas IO1A3 op bezoek bij het Dienstenplein ICT van het provinciehuis in Den Bosch. Het idee om in de 10e week van een periode met de klas op pad te gaan is geboren om een aantal redenen. De belangrijkste rede is om de beroepspraktijk meer bij de studenten voor het voetlicht te brengen. Natuurlijk gebruik je in de klas de beroepspraktijk bijvoorbeeld door verhalen te gebruiken vanuit je eigen ervaring tijdens instructie, het laten uitvoeren van opdrachten met een beroepscontext en het uit laten voeren van projecten met een (fictieve) klant. Maar …. de echte beroepspraktijk spreek uiteraard altijd meer aan. Een andere rede om op pad te gaan is om even de “sleur” van het dagelijkse schoolritme te doorbreken, het elkaar op een andere manier te leren kennen, en alvast contacten te leggen voor een mogelijke stage in het 2de leerjaar.

Tijdens de vorige les van mijn collega Robert Oberhollenzer hebben de studenten het bezoek voorbereid door op zoek te gaan naar informatie over het provinciehuis en een groot aantal vragen vooraf te bedenken die belangrijk zijn om te stellen om zo meer te weten te komen van het beroep ICT-er. De vragen zijn netjes uitgewerkt op papier en verstuurd naar de leerlingen en het Dienstenplein ICT van het provinciehuis.

Rond 8:35 was ik zelf aanwezig bij het afgesproken punt: de bushalte voor het provinciehuis. Een tweetal studenten was al aanwezig. Een van beide had 15 kilometer gefietst om op tijd er te zijn. Een groot deel van de andere studenten kwamen samen met de bus. Een drietal anderen kwamen samen met de brommer. Leuk om te zien hoe studenten zo met elkaar al samenwerkend regelen hoe ze bij het provinciehuis terecht kunnen komen.

Om 9:00 lopen we met elkaar het provinciehuis binnen en worden we warm welkom geheten door vier medewerkers van het provinciehuis met koffie en thee.

Na de koffie en thee krijgen we van René Hermers in de statenzaal van Gedeputeerde Staten een introductie over het Dienstenplein ICT. Het Dienstenplein ICT zorgt ervoor dat ruim 1100 medewerkers dagelijks hun werk kunnen blijven doen met de technologie die voorhanden is: telefonie met ongeveer 2000 lijnen, pc’s, smartphones, tablets, werken op afstand, et cetera. Het Dienstenplein ICT heeft een front office die alle problemen proberen afhandelen die ontstaan. Naast de frontoffice is er een backoffice die alle problemen die in de frontoffice niet opgelost kunnen worden oplossen. De vraag wat je moet kennen en kunnen in de frontoffice en in de backoffice wordt mooi beantwoord met: “In de frontoffice moet je van veel applicaties een beetje weten en de Backoffice word je specialist op een aantal applicaties.”. Ik merk dat zo’n eerste keer (en dan zeker in een statige statenzaal) het best lastig is om de voorbereide vragen te stellen. Maar met een beetje hulp komen er een paar vragen los.

Na de introductie in de statenzaal gaan we met elkaar naar verdieping 22 om van het uitzicht te genieten. Mooi om zo ‘s-Hertogenbosch te zien vanaf hoogte. Vervolgens dalen we een aantal verdiepingen af om op bezoek te gaan bij het Dienstenplein ICT. De frontoffice vinden de studenten indrukwekkend. Met name de stuurinformatie die visueel gepresenteerd wordt op twee monitoren spreekt aan. Het lijkt wel of de medewerkers gamen om de meeste calls per dag af te handelen en de laagste wachttijd met elkaar neer te zetten. Leuk om daar een van mijn oud studenten tegen te komen en te zien hoe deze zeer professioneel een medewerker telefonisch te woord staat en helpt. Vervolgens dalen we via de backoffice af naar de serverruimte. Ook hier is de indruk groot. 30 TB aan opslag, backup-tijden van 12 uur, veel kabels, herrie, een blusinstallatie zonder water, aggregaat dat binnen 30 seconden voor het gehele gebouw stroom levert, een UPS met wel honderd accu’s, RAID 5, et cetera. De afwachtendheid slaat om in enthousiasme. De vragen rollen als vanzelf bij een aantal studenten uit de mond. Erg mooi om te zien.

Als klap op de vuurpijl mogen we de bunker onder het provinciehuis bezoeken. Een ruimte uit de jaren 70. Gebouwd in de tijd van de koude oorlog. Dikke stalen deuren. Douchen om jezelf te ontdoen van chemische rommel. Een een volledig ingericht commandocentrum met apparatuur zoals als typemachines, draaischijf telefoons, fax, telex, et cetera. ouderwets taalgebruik op bordjes aan de muur. Natuurlijk kwam meteen de vraag wat is telex? Een soort e-mail met typemachines wordt uitgelegd.

Kortom, een zeer boeiend bezoek aan het provinciehuis met een hartelijke ontvangst en een groep studenten die een echte ervaring rijker zijn. Wat mij betreft zijn de doelstellingen meer dan behaald. Naast mijn bedankje tijdens het bezoek ook via deze weg een bedankje aan de medewerkers van het Dienstenplein ICT en mijn collega’s die dit georganiseerd hebben.