Printers, scanners en NAS-apparatuur default onbeveiligd op het internet: “A gift for the Hackers”

In onderstaande uitzending van KRO Reporter (met dank aan: WappZapp) uit januari 2013 wordt aandacht besteed aan printers, scanners en NAS-apparatuur die benaderbaar zijn zijn vanaf het internet door anderen, omdat ze (default instelling) niet beveiligd zijn met een wachtwoord: een cadeautje voor hackers.

Dit cadeautje levert hackers een schat aan persoonlijke en vertrouwelijke informatie op van onder andere KLM, Unilever, ING, Europol en Ballast Nedam. Maar ook elektronische patiënteninformatie, paspoorten en financiële gegevens lagen onbeveiligd voor het grijpen. KRO Reporter deed onderzoek. Een mooie documentaire die gebruikt kan worden in lessen Mediawijsheid. Ik kan helaas de Nederlandse versie niet vinden op het internet (wie wel?).