Mediawijs CONTACT MAKEN met je studenten, oftewel: Wat is 1337? of LEET?

Enige weken terug vroeg een van mijn studenten me of ik wist wat “Leet” betekende, want hij had een leuke “easter egg” gevonden voor Youtube. Als je bij een video 1337 intypt dan zie je dat alle tekst veranderd wordt. Letters worden deels cijfers. Een “L” wordt een “1”, een “E” wordt een “3” en een “T” wordt een “7”. Oftewel: “LEET” wordt “1337”. Als je Wikipedia erop naslaat dan lees je dat “Leet” het volgende betekent:

Leet (or “1337“), also known as eleet or leetspeak, is an alternative alphabet for the English language that is used primarily on the Internet. It uses various combinations of ASCII characters to replace Latinate letters. For example, leet spellings of the word leet include 1337 andl33teleet may be spelled 31337 or 3l33t.

Op het internet en in de gaming scene wordt “Leet” gebruikt om beginners (noobs) te scheiden van de meer ervaren gebruikers (elite). In onderstaande screenshot zie je hoe de tekst: “Mooie video” wordt omgezet naar “M0013 v1d30” in het commentaar onderaan een video door 1337 in te voeren.

Leet

Er is zelfs een echte L33T-translator beschikbaar waar je teksten mee kunt vertalen. Een leuke manier om contact te maken met je studenten en je als “Elite” voor te  doen 😉