Ervaringen met Google Hangout On Air tijdens verdiepingssessie van Kennisnet over Mediawijsheid

Vorige week donderdag heb ik voor het eerst ervaring opgedaan met Google Hangouts On Air tijdens de verdiepingssessie Mediawijsheid: Wat is wijsheid? #mediawijsheidcompetenties? van Kennisnet. Doordat ik een kick-off van de Beroepscomponent Leekracht had staan tot 16:00 in ‘s-Hertogenbosch had ik samen met Olaf de Groot bedacht dat ik online aanwezig zou zijn via Google Hangout On Air.

9-16-2013 02-53-32 PM

Google Hangouts heb ik vorig jaar zeer regelmatig gebruikt om met een van mijn collega’s thuis te overleggen. Erg handig want je ziet elkaar, hoort elkaar en kunt makkelijk materiaal delen en deze met elkaar aanpassen. Google Hangouts on Air biedt een aantal extra mogelijkheden.

9-16-2013 03-02-32 PM

De Hangout wordt live gestreamd via Google Plus en Youtube, zodat anderen live kunnen meekijken en/of actief meedoen. Achteraf is de uitzending vrijwel direct beschikbaar als “uitzending gemist”. Je kunt met de deelnemers chatten, je scherm delen (bijvoorbeeld om slides te laten zien), een vraaggesprek voeren, foto’s maken tijdens de hangout, de camera’s bedienen, et cetera. Vooraf hadden Olaf de Groot en ik de verbinding en mogelijkheden getest. Alles werkte goed: geluid was goed, beeld was goed, delen van mijn scherm goed, et cetera.

9-16-2013 03-50-13 PM

Kortom, de technologie was voorhanden en biedt alle mogelijkheden om op afstand te presenteren.

Laat ik beginnen te benoemen dat ik het experiment erg boeiend vond en achteraf terug gehoord heb dat Olaf de Groot en ik in de opzet geslaagd waren. Toch had ik een zeer dubbel gevoel 🙁 Vandaar een aantal kritische kanttekeningen en stof tot nadenken voor mezelf:

Het beeld dat ik te zien kreeg was vooral mijn eigen beeld (mezelf of de slides). En niet het beeld van de zaal. In de zaal werd een Microsoft RoundTable gebruikt dat soms bij beweging in de zaal iemand in beeld zette. Als ik Zoetermeer al zag, dan zag ik Olaf de Groot voor de groep. Hierdoor miste ik het gevoel ik op het goede spoor zat bij de deelnemers. Ik merkte hoe ik me normaal gesproken zeer richt op non-verbale informatie uit de zaal.

In Google Hangouts on Air zit een “camera man” die je kunt instellen om zo te bepalen welke audio en video getoond moet worden in de uitzending. Echter zie ik hier geen mogelijkheden om dit beter in te stellen. Mogelijk was de RoundTable in dit geval afleidend en geeft een vaste webcam beter het beeld van de groep weer.

Het geluid was in de grote ruimte met een groot aantal deelnemers voor mij nauwelijks te verstaan. De microfoon in Zoetermeer moest uitgezet worden om rondzingen te voorkomen. In de ochtend hadden we hier geen last van, maar nu in de andere setting wel. Doordat er geen geluid meer was (behalve als Olaf de Groot het weer aanzette voor een vraag) werd ik voor mijn gevoel nog meer afgesneden van de groep: geen verbale en non verbale input. Daarnaast heb ik achteraf kunnen horen dat ik een van de vragen volledig verkeerd gehoord en dus begrepen heb en hierdoor nauwelijks antwoord heb kunnen geven. Ook was er regelmatig een vertraging in het geluid waardoor op elkaar reageren lastig is. Het lijkt dan steeds of je elkaar onderbreekt. Ook het rondzingen en jezelf met vertraging terughoren maakt dat het erg lastig is om geconcentreerd te blijven spreken. Oftewel: de interactie met de groep om een echt gesprek aan te gaan is niet gelukt.

Ik weet niet hoe de boxen opgesteld stonden in Zoetermeer, echter is hier mogelijk winst mee te behalen. Door een goede opstelling van de boxen en de plaatsing van de microfoon (of microfoons) is rondzingen zeker te voorkomen.

Het schakelen tussen de diverse zaken die ik wilde laten zien liep op een of andere manier vast tijdens de sessie. Na ongeveer een kwart van de sessie bleef onderin steeds een oude slide te zien terwijl ik al lang met andere plaatjes bezig was. Achteraf blijkt dat de zaal steeds de goede slides zag, maar dat de feedback van Google Hangouts On Air naar mij niet klopte. Tijdens mijn verhaal leidde dit sterk af voor mezelf.

Ik denk dat dit een bug was dat in Google Hangouts zit (of zat want de mogelijkheden nemen in rap tempo toe) waar we geen invloed op hadden. Ik ga er van uit dat in toekomstige versies deze verholpen wordt.

Samengevat: een mooi experiment met een aantal kanttekeningen. Ik denk dat het geluid en beeld door een andere opstelling van de webcam en microfoon op te lossen is door onszelf. Ik ben benieuwd hoe ik dan het contact met de zaal ervaar. Het schakelen is hopelijk iets dat Google oplost.

Wie heeft er ervaring met Google Hangouts On Air? Wie heeft dezelfde ervaringen? of juist andere ervaringen en tips om Google Hangouts On Air nog beter in te kunnen zetten. Een reactie op deze post stel ik zeer op prijs.