Workshop: Ervaar de kracht van sociale media in de klas! tijdens congres van het Btg ESB&I

Op 15 en 16 januari 2014 vindt het Btg ESB&I congres plaats in het Park Plaza Amsterdam Airport Hotel net buiten het centrum van Amsterdam. Het thema van het congres is: de kracht van kwaliteit. Op 16 januari verzorg ik een workshop over de inzet van sociale media in de klas: “Ervaar de kracht van sociale media in de klas!”. Als teaser heb ik een basis van bestaande teksten een nieuwe tekst gemaakt.

Workshop: Ervaar de kracht van sociale media in de klas!
In 2011 bleek dat uit een onderzoek van de Academie voor Media en Maatschappij dat een groot deel van de problemen met sociale media en mobiele apparatuur in het onderwijs te wijten is aan de naïviteit van het onderwijs:

Volgens Liesbeth Hop, woordvoerster van de Academie voor Media en Maatschappij, begint het probleem al bij de naïviteit van het Nederlandse onderwijs: “Ze zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van de huidige mobieltjes en smartphones”, zegt ze.

Aan de hand van de Sociale Media Bingo wordt met elkaar het landschap van sociale media verkend met als doel te leren wat de mogelijkheden van sociale media en mobiele apparatuur zouden kunnen zijn in het klaslokaal.

Sociale Media Bingo
Met elkaar wordt ervaren wat de mogelijke kansen, maar ook bedreigingen zijn van het gebruik van sociale media in de klas. Tal van digitale voorbeelden, die vrijwel direct toegepast kunnen worden, passeren de revue: hoe maak je een digitale mindmap om een onderwerp gestructureerd samen te vatten?, hoe voer je een digitale brainstorm rondom een onderwerp?, of hoe activeer je voorkennis via een digitale postermuur? Et. cetera.

Natuurlijk wordt bovenstaande bingokaart geactualiseerd met het geleerde van afgelopen maanden (o.a. Educaplay). Een leuke klus!