Sociale Media en docenten; hoe krijg je ze mee? #cvimc

In de workshop: Sociale Media en docenten; hoe krijg je ze mee? vertellen Jorick Scheerens en Jelle Koolstra van het Mediacollege Amsterdam over zijn ervaringen met de implementatie van sociale media in de les.

20130411-093042.jpg

Het Mediacollege Amsterdam heeft een practoraat sociale media. Een practoraat is geïnspireerd op het lectoraat van het HBO. Het practoraat heeft een projectvoorstel gemaakt waarin vijf deelgebieden onderscheiden worden:

  • mediawijsheid voor leerlingen
  • sociale media voor docenten
  • sociale media in stage
  • sociale media en doorstroom
  • sociale media in het bedrijfsleven

Het practoraat werkt samen met o.a. Hoge School inholland, IDG, kenniscentrum goc, ecbo en pakhuis zwijger. Jorick en Jelle gebruiken als introductie een video van van Kooten en de Bie waarin de stand van het gebruik van sociale media op dit moment goed geïllustreerd wordt.

We staan aan het begin, oftewel: er is nog veel winst te behalen door gebruik van sociale media door docenten. Het voorbeeld van studente Joanne wordt gebruik om aan te geven hoe het ook kan. Joanne heeft een fotoreportage gemaakt waarin ze een aantal nieuwe technieken gebruikte die voor het bedrijfsleven nieuw was. Het mes snijdt aan twee kanten. In een tweede voorbeeld heeft Joanne een video gemaakt van een werkdag via een timelapse. In de video zijn veel interessante dingen te zien, o.a. De werkzaamheden, aanwezigheid, overwerk, arbo regels waar niet aan gehouden wordt. In een derde voorbeeld van Joanne heeft ze een 360 graden feedback video gemaakt waarin een aantal mensen haar tops en tips geven.

De video’s zijn te bekijken op Clipjesfabriek.nl.

Mooie voorbeelden van hoe het ook kan. Een aantal vragen komen langs: kunnen studenten van andere opleidingen ook kwalitatief goede video’s maken?, is het verstandig om deze video’s open op het internet te zetten?, is de diepgang in de video genoeg?, et. cetera.

Vervolgens ontstaat er in de zaal ontstaat een discussie over hoe je de docenten zo ver krijgt om sociale media te omarmen. De ervaring van het practoraat is dat door kleine voorbeelden te laten zien van hoe het ook kan stap-voor-stap docenten over de dam gaan. Gepleit wordt om de oude huisbezoeken en schoolpleinwacht in te voeren door docenten hun leerlingen op Facebook te laten volgen. De quick win ligt volgens Yorick in de toepassing van sociale media in de BPV.

Afsluitend daagde Jelle een zestal deelnemers uit om met elkaar een statement te maken voor het gebruik van sociale media in het onderwijs. Samen met Jelle, de deelnemers en een aantal studenten is een video opgenomen. Ik heb me door Jelle laten verleiden om hieraan mee te werken. Gezien mijn rol binnen het Koning Willem I College en mijn passie voor het gebruik van sociale media vind ik dat ik ook moreel verplicht ben. Ik ben benieuwd naar het resultaat. De video wordt geplaatst op Het Nieuwe Beroepsonderwijs.nl.