Google Reader stopt op 1 juli 2013; alternatieven voor Google Reader

Zoals iedere morgen check ik de laatste nieuwsberichten van de diverse bronnen via Google Reader. Op mijn laptop en pc gebruik ik het Google Reader interface. Op mijn mobiel en tablet gebruik ik de laatste tijd Newsify. Vandaag werd ik “verrast” door de volgende melding:

3-14-2013 09-12-31 AM

In de laatste nieuwsberichten hadden TUAW.com en DutchCowboys hier al over geblogd. Ook Raymond Schijnders besteedt aandacht aan het verdwijnen van Google Reader op zijn Vakblog. Uit deze drie bronnen zijn vooralsnog een aantal alternatieven te destilleren:

  • Newsblur – een browser mogelijkheid (a la Google Reader) met bijhorende apps voor iOS en Android. Er is een import mogelijkheid voor Google Reader.
  • Newsify – geeft in een statement aan dat ze ervoor willen zorgen dat hun app blijft draaien, dus onafhankelijk van Google Reader zal moeten worden. Ik ben benieuwd of en hoe ze dat gaan doen. Voor mij een erg prettige newsreader.
  • Feedly – heeft er pro-actief voor gezorgd dat na 1 juli de app zal blijven werken. Biedt naast apps voor iOS en Android ook een browser mogelijkheid voor Google Chrome, Firefox en Safari.

Een eerste experiment met Newsblur en Feedly (Newsify werkt op dit moment niet zonder Google Reader) geeft mij een goed gevoel bij Feedly. Een mooie app en een zeer overzichtelijk en aantrekkelijk interface voor Google Chrome.

3-14-2013 09-37-21 AM

Mijn eerste reactie na het gebruik van Feedly is dat het verdwijnen van Google Reader er voor mij uiteindelijk voor zorgt dat ik overstap naar een meer up-to-date newsreader platform. Google Reader heeft al jaren amper verbeteringen ondergaan, terwijl de alternatieven niet stil gezeten hebben. Daarnaast gaan alle RSS-feeds waarop ik geabonneerd ben gaan vanaf 1 juli automatisch over naar Feedly.