Survivaltips voor ouders in de Branding: Hoe leer ik mijn zoon/dochter wijs te surfen op het internet?

Voor mijn bijdrage aan de conferentie: “Ouders in de branding” heb ik gebrainstormd over hetgeen ik zou willen meegeven aan de deelnemers: ouders. Een interessante nieuwe doelgroep voor mij, want tot nu toe heb ik voornamelijk studenten, docenten, medewerkers en managers bediend.

Survivaltips voor ouders

Uiteindelijk wil ik een aantal praktische tips meegegeven waarmee ouders direct thuis aan de slag kunnen met hun kinderen. Om de workshop goed te positioneren heb ik onderstaande tekst geschreven:

Een leven zonder internet is niet meer voor te stellen. Even het nieuws lezen op NU.nl, via Facebook oude schoolvrienden ontdekken, tijdens The Voice of Holland Twitteren of inkopen doen bij Bol.com. Een wereld vol ongekende nieuwe mogelijkheden. Maar hoe zorg je er voor dat je zoon of dochter verstandig van het internet gebruik gaat maken. De jeugd van nu is absoluut mediaVAARDIG, maar niet mediaWIJS. In deze workshop krijg je als ouders een aantal overlevingstips aangereikt om je zoon of dochter te helpen mediaWIJZER over het internet te surfen.

Daarnaast moest ik een samenvatting van mijn carrière schrijven als aankondiging van de sprekers:

In 1983 kocht de Heer Koning zijn eerste computer; een Commdore 64 en leerde zichzelf te programmeren. Om “van je hobby je werk te maken” begon hij in 1989 de studie Bedrijfsgerichte Informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 1990 kwam hij voor het eerste in aanraking met het internet doordat de Universiteit op het world wide web aangesloten werd. Na zijn afstuderen werkte hij zo’n 8 jaar in het bedrijfsleven als (senior) reseacher bij het Software Engineering Research Centre en als managing consultant/senior IT Architect bij Cap Gemini. Hij adviseerde bedrijven onder andere bij het aansluiten van bestaande IT-systemen op het internet. Hij publiceerde hierover diverse artikelen in vakbladen zoals de Computable, Software Release Magazine, ICT Manager en Informatie. In 2003 stapte hij over van het bedrijfsleven naar het Koning Willem I College. Als senior leraar en trainer/ontwikkelaar houdt hij zich naast het lesgeven aan toekomstige ICT-ers bij de ICT-Academie bezig met onderwijsontwikkeling en training op het gebied van didaktiek, pedagogiek en technologie bij de Academie voor Teaching and Learning. Hij blogt hierover regelmatig op zijn weblog LerenOntrafeld.nl.

Grappig, want bij het schrijven van deze samenvatting viel me op dat ik dit jaar al 30 jaar met een computer werk. Van Commdore 64, via een Amiga naar een pc. En uiteindelijk via netbook, laptop en pc, naar laptop, tablet en smart phone. Een jubileum 😉