Butterfly Effect of WILFen?!

In een online e-mail “chat” met oud-collega Jan Jacobs attendeerde hij mij op een Webquest Informatievaardigheden. In de webquest staat een interessant video waarin, voor mij, twee nieuwe begrippen geïntroduceerd worden:

  • Butterfly Effect
  • WILFen – staat voor “What I was Looking For”

Beide termen beteken hetzelfde. Wikipedia geeft de volgende uitleg:

Wilfen is een term die op 10 april 2007 in Groot-Brittannië werd geïntroduceerd voor een nieuw internetfenomeen. Dit fenomeen houdt in dat de internetbezoeker in zijn zoektocht naar informatie dusdanig wordt afgeleid dat hij uiteindelijk heel andere informatie vindt dan waar hij naar op zoek was. De term wilfen (Engelswilfing) komt van What was I looking for. Uit onderzoek blijkt dat zo’n twee derde van de internetters met regelmaat aan het wilfen is.

In onderstaande video worden de termen eveneens uitgelegd:

Twee mooie woorden die in lessen mediawijsheid eenvoudig aan kunnen geven wat de valkuil is voor studenten (en alle andere mensen).