Flipping the Classroom bij #edu12 door @AaronMullally

De laatste sessie van vandaag gaat over Flipping the Classroom. Een zeer populair onderwerp op het internet de laatste maanden, maar ook duidelijk doordat de zaal bomvol zit.

20121108-163300.jpg

In de introductie schetst de spreker (@AaronMullally) een beeld van het traditionele klaslokaal: de docent zendt en de studenten luisteren. Vervolgens gaan de studenten naar huis en maken huiswerk. Het nadeel van deze aanpak is dat de toepassing van het geleerde niet of nauwelijks gebeurd.

Flipping the Classroom is focus on the application of knowledge

Bij Flipped Teaching gebruik je technologie, zoals Skype, smart boards, video, etc. om het leren van kennis thuis te laten doen. Tijdens de lessen ga je in op de toepassing van deze kennis.

Het klaslokaal van de spreker bestaat uit Facebook. De spreker upload hier zijn lessen, status updates, achtergrondinformatie, etc. De spreker ondervond een aantal nadelen bij het gebruik van Facebook, zoals het maximaal kunnen uploaden van 15 minuten video. Om dit probleem op te lossen is de spreker YouTube gaan gebruiken. Via een announcement worden de studenten geattendeerd op nieuwe video op YouTube. Het voordeel voor de student is dat hij de les op pauze kan zetten of eventueel stukken opnieuw kan bekijken. Als aanvulling hierop is de spreker Sophia.org gaan gebruiken. Met Sophia.org is het mogelijk om de informatie op Facebook en YouTube te combineren tot een handleiding.

20121108-165102.jpg

De spreker deelt vervolgens een aantal ervaringen:

  1. de video’s starten met lesson objectives
  2. sommige onderwerpen moet je niet in je les willen behandelen
  3. ontwerp je lessen achterstevoren, oftewel: toetsing stuurt instructie
  4. zorg dat je lessen aandacht besteden aan hetgeen je toetst
  5. niet ieder onderwerp hoef je te flippen
  6. voeg een instructie toe bij de video’s
  7. test je technologie

Na een jaar ervaring opdoen met Flipping the Classroom is de spreker gaan evalueren. Het aantal studenten dat afhaakte is met 20% gedaald. Studenten die een les gemist hadden, konden deze zelfstandig inhalen. Studenten zijn actiever bezig met de lesstof. De spreker is in staat om zich te verbinden met studenten buiten het klaslokaal en zelfs wereldwijd.

Het idee achter Flipping the Classroom is:

moving from a teacher centered approach to a student centered approach

De sessie werd online gestreamed en is achteraf te bekijken op de website van Educause. Mocht je toevallig kijken en de spreker na een nies-geluid in de zaal “bless you” horen zeggen, dan weet je dat ik erbij was ūüėČ