Nieuwe naam, nieuwe layout en nieuwe domeinnaam: Lerenontrafeld.nl

Vorig weekend ben ik bezig geweest met het overschakelen naar een nieuw thema: Mystique. De eerste aanleiding was dat de plugin Cookie Control niet goed samenwerkt met het thema dat ik tot dan toe gebruikte: Atahualpa. Ik wilde per se mijn lezers de mogelijkheid geven om wel/geen cookies te laten opslaan om enerzijds aan de wet te voldoen, maar anderzijds dat ik er zelf niet van houdt om gevolgd te worden.

Op een of andere manier bleven cookies van Google erdoorheen glippen, terwijl Cookie Control aangaf dat alles goed werkte. Binnen Google Chrome heb ik Cookie Audit gebruikt om te controleren of de cookies daadwerkelijk niet opgeslagen werden nadat ik in de plugin Cooke Control in WordPress had aangegeven niet gevolgd te willen worden. Cookie Audit is een echte aanrader om zelf te controleren hoe jouw weblog met Cookies omgaat.

Tijdens het overstappen naar het Mystique thema en het eens terugkijken op het soort berichten dat ik plaats viel me op dat de naam van mijn weblog te algemeen was. Ook dekte mijn URL niet de lading: https://patrick.familiekoning.com. Trouwens, ik had hier eerder al eens opmerkingen over gehad uit het edubloggersveld.

Vandaar dat ik de titel van mijn weblog heb aangepast in:

Lerenontrafeld.nl.

Met als ondertitel:

Het weblog dat leren en doceren ontrafelt in pedagogiek, didactiek en technologie.

Bij de titel en ondertitel van mijn weblog heb ik me laten inspireren door de Engelse woorden: Learning en Teaching om het onderscheid tussen kennis over hoe leren werkt in de hersenen (leertheoretische modellen) en de invloed hierop op het doceren (leermethodieken) te pakken. Verder heb ik me laten inspireren door het TPACK-model waarbij kennis van een docent over de drie onderwerpen:

  1. Technology Knowledge
  2. Pedagogy Knowledge
  3. Content Knowledge

Uiteindelijk moeten uitmonden in goede lessen. Opgemerkt moet worden dat het Engelse pedagogy in het Nederlands vertaald moet worden in twee woorden: pedagogiek en didactiek. Uiteraard heb ik Content Knowledge weggelaten, omdat dit gaat over het vak dat je als docent geeft. Mijn weblog heeft niet als doel om diepgaand over het vak te vertellen dat ik geef, want ik richt op het leraarsvak.

Vandaag ben ik bezig geweest met het overschakelen naar de nieuwe domein naam: Lerenontrafeld.nl. Alles werkt nu ook via de nieuwe domeinnaam. En blijft ook gewoon beschikbaar via https://patrick.familiekoning.com.

Tijdens het overzetten van mijn Feedburner RSS-feed naar een nieuwe naam: http://feeds.feedburner.com/lerenontrafeld viel met op dat een deel van de RSS-feed volgers via een oude feed en een deel via een latere feed geabonneerd zijn.

Gelukkig heb ik beide groepen abonnees weten te behouden met behulp van de post: How to change Feedburner URL without impacting subscribers. Een aanrader als je je feedburner URL wilt aanpassen. Mocht je je abonnement willen aanpassen aan de nieuwe versie zorg er dan voor dat je je de volgende URL hiervoor gebruikt:

http://feeds.feedburner.com/lerenontrafeld

Ervan uitgaande dat Feedburner blijft bestaan, zal ik binnenkort de oude feed uitzetten. In Feedburner zit een mogelijkheid waarmee gebruikers er een bepaalde periode op geattendeerd worden om over te stappen naar de nieuwe feed-URL. Maar first things first.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties op de nieuwe naam, nieuwe layout en nieuwe domeinnaam.