Educatief kennisplatform YouDipity Author van Threeships live

Het Koning Willem I College is gebruiker van Threeship’s N@tschool. Afgelopen week ontving ik een persbericht van Threeships waarin het Educatief kennisplatform YouDipity Author aangekondigd wordt:

Vandaag is het nieuwe kennisplatform YouDipity Author live gegaan op www.youdipity.com. De website biedt een auteurstool voor het maken van content zoals e-learning materiaal, digitale werkboeken en diagnostische toetsen. De website is ook een publicatieplatform voor deze content, zodat iedereen zijn kennis en passies kan delen. YouDipity Author is gratis te gebruiken. Wie uitgebreidere mogelijkheden nodig heeft dan welke het standaard account biedt, kan voor €4 per maand een Pro Account afnemen.

Content overal bruikbaar
Content gemaakt met YouDipity Author is bruikbaar in de webbrowser op zowel PC, Mac en tablets als in alle gangbare elektronische leeromgevingen (onder andere Blackboard, It’s Learning, Moodle, N@Tschool!). 

Professioneel publiceren voor individuen

Wiel van de Berg, algemeen directeur van Three Ships enterprises: “YouDipity Author is bedoeld als open platform voor iedereen die kennis wil verkrijgen, delen en publiceren. De auteurstool is eenvoudig in gebruik, je hoeft alleen met een muis te kunnen omgaan om te kunnen starten. Zo willen we het maken van professionele publicaties bereikbaar maken voor individuen, zoals docenten, ZZP’ers in en rond het onderwijs en kleine educatieve uitgevers.”

Gratis lesmaterialen
Ook voor wie alleen gratis lesmaterialen wil vinden kan met YouDipity Author zijn hart ophalen: “YouDipity Author biedt een goed platform om materialen voor klassikaal gebruik, verdiepingsstof of herhalingsstof te vinden,” aldus Van de Berg. “Bovendien kunnen collega’s in het onderwijs elkaar gemakkelijk via social media attenderen op goede content die ze hebben gevonden op YouDipity Author.” 

Klikken en slepen
De editor van YouDipity Author werkt op basis van sjablonen die de lay-out bepalen. Door te klikken en te slepen kunnen onderdelen zoals tekst, beeld, video en web 2.0 elementen zoals toetsen van WinToets en clips van SchoolTV, YouTube of Teleblik worden geplaatst.

Interactieve e-books maken
Gebruikers met een Pro Account kunnen ook e-books in PDF-vorm inladen in de editor van YouDipity Author. Van de Berg: “Je kunt je PDF’s dan verrijken met alle mogelijkheden die YouDipity Author biedt; zoals toetsvragen, afbeeldingen of videofragmenten. Zo maak je in relatief weinig handelingen een interactief e-book dat zich daardoor onderscheidt van het bestaande aanbod.”

Over YouDipity
YouDipity is afgeleid van serendipity, ofwel serendipiteit. Dit betekent zoveel als ‘gelukkig toeval’, maar meer in het bijzonder ‘per toeval iets nuttigs ontdekken, zonder dat je daar specifiek naar op zoek was’. Een bekend voorbeeld van serendipiteit is de ontdekking van penicilline. Zo zal YouDipity ook aangename verassingen opleveren.

Samen met @mbos ben ik op dit moment bezig om het vak Mediawijsheid dat in de pilot gemaakt was in eXe Learning om te zetten naar Silverpoint: de basis van YouDipity. De reacties tot nu toe zijn in de train-the-trainer positief. Het grote voordeel van Silverpoint is dat het maken van lesmateriaal redelijk eenvoudig is.

De Silverpoint editor zoals boven afgebeeld is een stuk eenvoudiger en meer van deze tijd dan eXe Learning. Het nadeel van Silverpoint is dat het gemaakte materiaal niet middels een open standaard geïmporteerd of geexporteerd kan worden. Zo ontstaat er een lockin met Threeships.

Toch een interessant ontwikkeling die ik hier wil vermelden.