Mediawijsheid als vak presentatie tijdens de Onderwijsdagen op 15 november

Mediawijsheid als vakEnige weken geleden vroeg ik via deze blog, Twitter, Facebook en LinkedIN om te stemmen op het presentatievoorstel: “Mediawijsheid als vak” van @mbos en mij tijdens de Onderwijsdagen. Een aantal mensen hadden al aangegeven gestemd te hebben, zoals onder andere Willem Karssenberg. Tevens verscheen er een uitgebreide versie van het presentatievoorstel op de site van kennisnet.

Een van de sessies waarvoor gekozen kan worden op De Onderwijsdagen is ingediend door het Koning Willem I College. Scholen worstelen met de vraag hoe om te gaan met mobiele apparatuur en sociale media. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om juist gebruikt te maken van mobiele apparatuur en sociale media om zo aan te sluiten bij de leefwereld van de studenten. Verhitte discussies vinden plaats tussen voor- en tegenstanders.

Voor de huidige generatie studenten zijn mobile devices en social media als ‘zuurstof’: je kunt niet zonder. Bij het opstaan wordt als eerste de facebook via de smart phone gecheckt, tijdens het ontbijt worden de eerste tweets de wereld in gestuurd en onderweg naar school wordt vluchtig het nieuws van afgelopen uren doorgenomen via nu.nl. Ook op school is men continue online. Je checkt via Foursquare waar je vrienden zich op dat moment bevinden. Je pingt om na school een afspraak te maken bij de Mac Donalds. Een moderne student is 24x7x365 online.

Omdenken: van OF-OF naar EN-EN
Het Koning Willem I College is in schooljaar 2011-2012 gestart met een pilot van het vak mediawijsheid. Dit schooljaar is gestart met het opleiding van een aantal loopbaan en burgerschap docenten voor het vak Mediawijsheid. Dit schooljaar gaan deze docenten het vak geven binnen hun eigen afdelingen. In het vak Mediawijsheid wordt EN ingegaan op de kansen die mobiele apparatuur en sociale media voor de student met zich meebrengen: Hoe kun je jezelf efficiënt voorbereiden voor een toets?, Hoe zorg je dat je binnen de wet- en regelgeving blijft bij het maken van een werkstuk? en Hoe vind ik snel betrouwbare informatie op het internet?, EN op de mogelijke gevaren: Hoe voorkom je internetverslaving?, Hoe voorkom je dat je identiteit misbruikt wordt op het internet? en Hoe voorkom je bijvoorbeeld RSI?

Vak Mediawijsheid
Het vak Mediawijsheid geeft eveneens op eigentijdse wijze deels invulling aan loopbaan en burgerschap, doordat onderwerpen als de “vrijheid op internet” en de mening van politiek partijen over dit onderwerp, de gevaren van game en online communiceren verslaving, op een verstandige manier omgaan met vriendennetwerk zoals Hyves en facebook, het omgaan met plagen en pesten via internet, et cetera opgenomen zijn. Het Koning Willem I College ziet kansen door mediawijsheid serieus te nemen en deze naast het vak denkvaardigheden als pijler onder alle studies te positioneren.

De presentatie gaat in op de achterliggende visie en de stappen om van het idee naar de daadwerkelijke realisatie te gaan (via ADDIE-model). Er wordt een blik gegeven op het lesmateriaal en de onderwerpen, en de eerste bevindingen van de pilot en uitrol richting de docenten loopbaan en burgerschap worden gedeeld. Bekijk ook deze Prezi.

Gisteren kwam het verlossende woord. Ons voorstel is geaccepteerd met 52 stemmen. Dank aan iedereen die gestemd heeft ;-))