Leergang Meervoudige Intelligenties: Toepassen van de zeven principes voor een rijke leeromgeving

Zoals ik al eerder blogde, heb ik enige tijd geleden samen met eenentwintig Koning Willem I Collega’s deelgenomen aan de eerste twee dagen van de Leergang Meervoudige Intelligentie – De docent maakt het verschil. Om de leergang succesvol af te ronden zijn er een vijftal opdrachten die met een voldoende afgesloten moeten worden. In één van de opdrachten moet ik één of twee van de 7 principes voor een rijke leeromgeving toepassen.

Tijdens een wandel-reflectie sessie met een van de deelnemers werd mij de vraag gesteld: Van welk onderwerp binnen jouw opleiding heb je het idee dat het niet goed genoeg landt bij de studenten? Meteen schoot me het onderwerp “IP-adressen” te binnen. Afgelopen jaren heb ik het onderwerp terug kunnen brengen naar de kern, en met diverse manier van uitleg geëxperimenteerd, echter valt me ieder jaar op dat een deel van de studenten het gewoon niet (of beperkt) pakt.

Het netwerkverkeer in een netwerk is goed te vergelijken met postbezorging. In mijn uitleg gebruikte ik deze metafoor vaker, echter beperkte ik me tot nu toe tot het bord. Geïnspireerd door de leergang MI kwam ik al brainstormend op het gebruik van de metafoor “Pieter Post”.

Tijdens de leergang moesten we aan de slag met het maken van een mindmap. Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien, heb ik meteen een mindmap gemaakt. Als introductie op het onderwerp ga ik gebruik maken van de video van Pieter Post.

In de “Pieter Post” aanpak wil ik experimenteren met:

 1. Leren is “State Managing” – door het gebruik van het filmpje van Pieter Post wil ik de studenten verbazen: “Hè, wat?”.
 2. Leren is een sociale bezigheid – door ze de opdracht: Welke huizen horen bij elkaar? en daarna: Welke pc’s horen bij elkaar, moeten ze in samenwerking tot een goede ordening komen.
 3. Maak bij het leren gebruik van zo veel mogelijk zintuigen en intelligenties:
  • verbaal/linguïstische intelligentie (woordslim) – studenten moeten met elkaar in overleg om te bepalen welke huizen en pc’s bij elkaar horen.
  • logisch/mathematische intelligentie (rekenslim) – de opdrachten vragen om logisch redeneren.
  • visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldslim) – de opdrachten gebruiken zijn visueel uitgewerkt in huizen, enveloppen, pc’s, postsorteercentrum en Pieter Post zelf.
  • muzikaal/ritmische intelligentie (muziekslim) – de muziek van Pieter Post wordt gebruikt tijdens het uitvoeren van de opdrachten.
  • lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegslim) – de studenten moeten elkaar in de ruimte opzoeken, zodat hun eigen huis in het goede postcode gebied staat.
 4. Het gaat om het patroon en de samenhang – de opdrachten gaat over samenhang van pc’s die via switches en een router gekoppeld zijn in een netwerk. Deze samenhang wordt via voorkennis van postbezorging inzichtelijk gemaakt en vervolgens vertaald naar ict.

In Powerpoint heb ik een aantal slides gemaakt die ik vervolgens geplastificeerd ga gebruiken in de lessen.

  

Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst van dit experiment ergens de komende weken. Ik zal de les filmen om goed terug te kunnen kijken in hetgeen goed en minder goed ging.