Standpunt Piratenpartij: alle colleges opnemen en online plaatsen

Van een oud student kreeg ik de tip over onderstaande item op Tweakers.net:

De Piratenpartij wil dat hogescholen en universiteiten die geld van de overheid ontvangen alle colleges opnemen en vrij toegankelijk online zetten. Als de onderwijsinstellingen dit niet vrijwillig doen, moet dit wettelijk worden afgedwongen.

Voor mij een aanleiding om eens het partijprogramma te bekijken van de Piratenpartij, zoals ik trouwens ook bij andere partijen het partijprogramma bekijk (in het bijzonder het onderdeel Onderwijs) en de standpunten te delen (zonder aan te willen geven dat dit mijn standpunten zijn).

Onderwijs is de basis van een informatiesamenleving. Via het onderwijs leren mensen hoe ze met de informatiesamenleving om kunnen gaan en welke waarde informatie heeft. Gedegen onderwijs helpt mensen een denkkader te ontwikkelen waarin nieuwe informatie ingepast kan worden. Zonder zulk onderwijs is informatie waardeloos.

Informatie werd vóór het internettijdperk voornamelijk geordend en gewaardeerd door professionals. Journalisten schreven in kranten en tijdschriften, wetenschappers publiceerden onder elkaar en redacteuren stelden een encyclopedie samen. In de informatiesamenleving moet iedereen informatie kunnen ordenen en waarderen. Iedereen is journalist, wetenschapper en redacteur.

Dat vereist een brede algemene kennis die verder gaat dan de hoofdlijnen van het nieuws. Nieuws is dat wat afwijkt van het normale. Onderwijs leert ons wat normaal is, zodat we zelf kunnen beslissen of we ons aan willen passen of niet.

In het hoofdstuk onderwijs worden vervolgens onderstaande standpunten benoemd:

  1. Onderwijs op alle onderwijsniveaus is een burgerrecht.
  2. Iedere Nederlander moet over vrije toegang tot onderwijs beschikken, die niet gelimiteerd wordt door zijn/haar cultuur of economische achtergrond.
  3. Onderwijs over omgaan met informatie.
  4. Toetsing van kennis moet los staan van verplichting om lessen te volgen.
  5. Leermaterialen moeten vrij toegankelijk zijn en -wanneer bekostigd door de overheid- onder een open licentie ontwikkeld en aangeboden worden.
  6. Colleges moeten online voor iedereen onder een vrije licentie beschikbaar zijn.
  7. Onderwijsomgevingen worden met open source software ontwikkeld.

Punten 1 en 2 zijn m.i. een vanzelfsprekendheid voor een democratie en onderscheidt de Piratenpartij niet van de andere partijen.

Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de invoer van het vak Mediawijsheid binnen het Koning Willem I College vind ik punt 3 zeer interessant: scholen moeten verplicht Mediawijsheid gaan invoeren.

Met punt 4 heb ik grote moeite, want helaas is het verplichten van onderwijs voor veel pubers noodzakelijk. De ontwikkeling van de hersenen maakt het voor veel pubers erg lastig om lange termijn behoeften (huisje-boompje-beestje via school -> diploma -> werk) voorrang te geven aan korte termijn behoeften (gamen, met vrienden voetballen, etc.).

Punt 5, 6 en 7 vind ik interessant en gaan gelijk op met mijn eigen docent-zijn in de 21ste eeuw.

Ik ben benieuwd wat de komende verkiezingen voor het onderwijs gaan betekenen? Wat denken jullie?

Trouwens: de iPhoneclub kopt dat de nieuwe Stemwijzer app is uitgebracht.