Doven en slechthorenden van Kentalis maken filmpjes over verstandig omgaan met social media

Een vriend van mij tipte me over een gaaf mediawijsheid project van leerlingen van Kentalis.  Leerlingen maken filmpjes over verstandig omgaan met social media. Kentalis is een school voor doven en slechthorenden.

Sociale media is een ideale manier om zonder spraak met elkaar te communiceren:

Facebook, Twitter en Hyves zijn geliefde communicatiemiddelen voor jongeren. Ook MSN en Whatsapp wordt veel gebrukt. Via deze sociale media en chatprogramma’s informeren ze elkaar over dagelijkse gebeurtenissen en maken afspraken om uit te gaan. Voor jongeren met een auditieve beperking is het op zich een ideale manier om te communiceren. Je hoeft namelijk geen woord te spreken om de andere te vertellen hoe je je voelt, wat je vindt en wat je wilt. Eén plaatje zegt al genoeg.

Enige jaren geleden heb ik aan twee dove studenten les gegeven, en heb zelf ervaren hoe digitale communicatie via bijvoorbeeld MSN het mogelijk maakt om goed te functioneren in een horende klas en in de ICT. Een van de twee studenten is ondertussen via Bol-2 en Bol-3 bezig met een Bol-4 opleiding en bouwt zo aan een goede carrière in de ICT. Daarnaast ben ik al enige tijd bezig met het ontwikkelen van het vak Mediawijsheid voor het Koning Willem I College.

Onderstaande video is een van de producten die studenten van Kentalis gemaakt hebben.

Het project wordt afgesloten met een “Oscar” verkiezing voor het beste filmpje. Een mooi voorbeeld van hoe je mediawijsheid op een pakkende manier kunt aanleren in het onderwijs.

Meer informatie over het project is te vinden op C2Mediawijs en via Twitter (@c2mediawijs).