Workshop Symposium Alle leerlingen bij de les – Hoe vergroot ik de motivatie van studenten?

Vandaag vindt in de School voor de Toekomst het symposium alle leerlingen bij de les plaats. Samen met OAB Dekkers organiseert de Academie voor Teaching and Learning (voorheen: Center for Teaching and Learning) van het Koning Willem I College dit symposium.

Docenten in het mbo zijn over het algemeen zeer gedreven en enthousiast over hun werk. Tevens signaleren ze dat (gedrags)problemen bij leerlingen toenemen. Binnen de klas probeert iedere docent hier zo goed mogelijk mee om te gaan, maar je kunt wel het gevoel hebben dat je hier alleen in staat. Daarbij is de valkuil dat je teveel aandacht besteedt aan het corrigeren van ongewenst gedrag en geneigd bent hierin steeds strenger te worden. Dit kan ertoe leiden dat een relatief klein percentage van de leerlingen een groot deel van de energie kost, wat uiteindelijk ten koste kan gaan van het plezier in het werk.

Op dit symposium ga ik aan de hand van de theorie van Marzano het onderwerp motivatie uitdiepen met de deelnemers. Voor deze workshop heb ik de volgende presentatie gemaakt:

De workshop bevat na het inventariseren van voorkennis (opdracht 1) een minimale instructie (dimensie 2 – nieuwe kennis verwerven en integreren) en laat de deelnemers zelf het begrip motivatie ontdekken (opdracht 2) waardoor kennis verbreedt en verdiept wordt (dimensie 3). Als afsluiting gaan de deelnemers hun eigen gedrag inventariseren (dimensie 5) en maken een plannetje om de kennis te toe passen in hun eigen werksituatie (dimensie 4) ub de eindopdracht (opdracht 3.1 en opdracht 3.2).

AOB Dekkers heeft een blog speciaal over dit onderwerp: Positief Onderwijsleerklimaat.

Leuk trouwens om met @PBloemen, @BlonkAnita en @impie72 samen te werken op dit symposium. Volg hun Twitter of blogs voor nog meer informatie over dit symposium.