De (on)betrouwbaarheid van het nieuws aangetoond door RAMBAM

Gisteravond heb ik met veel interesse de uitzending van RAMBAM gekeken bij de Vara. In de uitzending werd redelijk eenvoudig aangetoond hoe de huidige journalistiek klakkeloos persberichten overneemt zonder goede verificatie. Ook nemen kranten van elkaar berichten over zonder dit te checken.

Op de site van RAMBAM staat het volgende berichtje hierover:

Media valt voor nepberichten van ‘RAMBAM’
RAMBAM achter verzonnen persberichten RAMBAM heeft de afgelopen weken een aantal neppersberichten verstuurd aan diverse nieuwsmedia.

Met het verspreiden van deze zelfbedachte persberichten wil het VARA-programma, onderzoeken hoe zorgvuldig journalisten hun bronnen raadplegen en feiten checken alvorens te publiceren of uit te zenden. Het bericht dat het Songfestival-liedje van Joan Franka erg lijkt op een nummer van een Kroatische artiest was één van die nepberichten, net als het nieuws van afgelopen week dat CDA-kiezers vaker vreemd gaan.

De ruime media-aandacht die al dit nepnieuws kreeg laat volgens de makers zien hoe makkelijk het is om onwaarheden gepubliceerd te krijgen, simpelweg doordat bronnen en feiten niet geverifieerd werden. Met de minste inspanning had men de verschillende (nep) berichten tot RAMBAM kunnen herleiden. Een uur na de eerste berichtgeving over het Songfestivalliedje gebeurde dat alsnog door oplettende bezoekers van het FOK!-forum.

In het berichtje heb ik de link naar programma op uitzendinggemist gezet. Een mooi programma om te gebruiken om met studenten over de betrouwbaarheid van informatie te praten. Helaas konden we gisteren, de tweede dag van de pilot mediawijsheid, dit fragment nog niet gebruiken.