Hoe verplaats is achteraf de /home map van Ubuntu 11.10?

Als je bij een nieuwe installatie van Ubuntu 11.10 bij het aanmaken van de partities tijdens de installatie een extra partitie aanmaakt en deze mount als /home, dan worden alle gebruikersbestanden op deze partitie opgeslagen.

Het opslaan van gebruikersbestanden op een aparte paritie is een standaard manier die we onze studenten aanleren. Op deze manier houd je het besturingssysteem overzichtelijk, kun je makkelijk de gebruikersbestanden backuppen en is bij een crash van de primaire partitie de gebruikersdata nog beschikbaar.

Echter, stel dat je dit bij installatie vergeten bent, en je wilt achteraf nog dit voor elkaar krijgen. Vandaag kreeg ik deze vraag van een van mijn studenten. Samen zijn we op onderzoek gegaan.

Zorg er allereerst voor dat je alle gebruikersbestanden backupped. Vervolgens voeg je in /etc/fstab de volgende regel toe:

UUID=451762ef-4b1a-46c9-848c-70d8aaebac32 /home ext4 nodev,nosuid 0 2

Het UUID van de partitie is te achterhalen met het commando:

blkid

Na de aanpassingen en een restart moet je wel de gebruikers verwijderen, en daarna opnieuw aanmaken, zodat de standaard mappen en systeembestanden opnieuw aangemaakt worden. Ten zet je de backup van de gebruikersbestanden weer terug.

De volgende bronnen hebben we geraadpleegd: