Onderzoek naar groepscultuur onder Marokkaanse jongeren

Gisteravond zat ik in de auto naar Radio 1 te luisteren naar het programma 2dingen.nl. In deze uitzending kwam Jan Dirk de Jong aan het woord naar aanleiding van het “Onderzoek naar groepscultuur onder Marokkaanse jongeren”.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Jongens van Marokkaanse afkomst zijn in Nederland vaak het symbool voor overlast en criminaliteit. Het SCP-rapport bevestigt dit beeld. 65 procent van de jongens van Marokkaanse afkomst is wel eens aangehouden op verdenking van criminaliteit. Van de autochtone jongens is is dat 25 procent. Margreet Reijntjes praat met criminoloog Jan Dirk de Jong die zeven jaar onderzoek heeft gedaan naar de groepscultuur onder Marokkaanse jongeren en ook zelf met hen is op getrokken. Volgens hem zijn de problemen met allochtonen een probleem van de onderklasse en heeft het niks met cultuur te maken.