Hoe ga ik effectief om met zorgleerlingen? – gedragskenmerken en aanpak

Alweer enige jaren geleden ben ik op verzoek van een van de afdelingen binnen het Koning Willem I College met het ontwikkelen van een training over de omgang met zorgleerlingen. Ondertussen is de training formeel onderdeel van het professionaliseringsaanbod binnen onze college.

De belangrijkste insteek van de training is dat de docent moet ervaren dat het aanpassen van het eigen gedrag van grote invloed kan zijn op het gedrag van de zorgleerling. Op basis van dit uitgangspunt is gekozen om het grootste deel van de training te besteden aan “doen”. Oftewel: het herkennen van zorgleerlingen in de klas en het oefenen met het aanpassen van het eigen gedrag samen met acteurs van het Koning Willem I College spelerscollectief. Natuurlijk wordt ook kort ingegaan op een stukje theorie en achtergrond.

Om duidelijk te maken wat wel/niet werkt in het eigen gedrag, en hoe je een zorgleerling kunt onderscheiden van (normaal) storend gedrag heb ik op basis van diverse bronnen een aantal observatielijsten gemaakt als hulpmiddel.

Zie hieronder de observatielijst voor NLD:

De observatielijsten voor ADD, ADHD, PDD-NOS, (normaal) storend gedragAsperger en NLD kun je bekijken door erop te klikken.

Wie deelt zijn ervaringen?