Onderzoek Cisco noemt internetgebruik jongeren primaire basisbehoefte. Wat zou Maslow hiervan denken?
Via mijn college Anouk Butselaar (@abutsel) werd ik geattendeerd een nieuwsitem op de site Telecompaper over het onderzoek 2011 Connected World Technology, uitgevoerd in opdracht van Cisco. Dit onderzoek geeft aan dat internet voor veel jongeren een primaire basisbehoefte is geworden:
Voor een op de drie studenten en jonge werknemers is internet zelfs een basisbehoefte vergelijkbaar met eten, drinken, onderdak en zuurstof.
De twee belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat: 1. jongeren steeds vaker voor online interactie kiezen, en dat 2. mobiele devices worden steeds belangrijker voor jongeren.
In het nieuwsitem wordt indirect gerefereerd aan de pyramide van Maslow. Echter gaat het plaatsen van internet in de onderste laag wat mij betreft mank. Ik kan me wel voorstellen dat social media, zoals facebook, een belangrijke tool zijn geworden om de love/belonging behoefte te bevredigen.
De piramide van Maslow is gedeeltelijk achterhaald; deze theorie gaat namelijk niet altijd op. Volgens de piramide zouden we bijvoorbeeld moeten eten voordat we kunnen presteren. Maar, stel dat de schoolkantine dicht is? Het ‘zoeken naar eten’ is dan niet per definitie belangrijker als de les na de pauze.
En een ander voorbeeld, een iets concretere: we zouden eerst seks moeten hebben voordat we een positief zelfbeeld hebben, en ons zelfverzekerd voelen. Terwijl die twee dingen meestal ‘benodigd’ zijn om een partner te vinden…
Ik denk persoonlijk dat Cisco gelijk heeft; internet is een primaire basisbehoefte, maar geen eerste levensbehoefte…