Mediawijsheid als vak in het onderwijs?!

In de vakantie heb ik de tijd om een aantal artikelen die ik ooit tegengekomen ben, maar nog niet de tijd voor heb gehad, eens goed lezen.

Op mijn lijstje stond een ingezonden artikel in de Volkskrant waarin een vader een oproep doet: “Bescherm jongeren tegen sociale media“. De vader besluit om eens een kijkje te nemen wat zijn dochter zoal twittert:

Ik vroeg haar enkele weken geleden: ‘Wat is eigenlijk jouw twitteraccount.’ Die gaf zij mij gewoon. Toen ze naar haar moeder terug was, want daar woont zij, heb ik maar eens even gekeken. Ik schrok me kapot! Tweets als : ‘Ooit wil ik sex in een kerk’, ‘ijsje pijpen’, ‘nu eindelijk mijn beroep gevonden: pornoactrice’ en honderden tweets meer van dit kaliber. 

Verderop in zijn ingezonden brief noemt vader zijn dochter naief:

Zij begrijpt niet dat Twitter voor iedereen zichtbaar is. Ik googelde haar op haar voor- en achternaam en meteen kwam ik van alles tegen, onuitwisbaar. Het lijkt wel een sport voor deze jongeren om zo veel mogelijk tweets de wereld in te sturen, in zo grof mogelijk taalgebruik. Waarom doen ze dit? Om aandacht schreeuwen, lijkt de kern. 

Tot slot noemt vader de mogelijkheid om zijn dochter maanden de toegang tot internet te ontzeggen, echter vraagt hij zich terecht af of dit soelaas biedt. Mogelijk ligt hier een belangrijke taak voor het onderwijs: mediawijsheid als “vak”.

Afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het verkennen naar de mogelijkheid om mediawijsheid als “vak” aan te bieden binnen ons college. Dit naar aanleiding van mijn ervaring met de mediawijsheid week die ik afgelopen 3 jaar bij de ICT-Academie uitgevoerd heb. Ondertussen heb ik een hoop materiaal en een eerste verkenning geschreven samen met een aantal collega’s rondom het “vak” mediawijsheid.

Wat blijkt? Ook de Ecabo is bezig met het in kaart brengen van de digitale competenties voor het MBO. Een tweede artikeltje dat ik op de stapel van te lezen gelegd heb afgelopen maanden: “Bedrijfsleven vraagt meer E-skills van mbo’ers“. Helaas kan ik op dit moment geen informatie vinden over wat? en wanneer? een mogelijk E-skills certificaat beschikbaar komt. En komt er ook bijbehorend lesmateriaal?