Wat motiveert ons echt? Autonomy, mastery & purpose, aldus Daniel Pink

Van mijn collega Martijn Bos kreeg ik de tip over onderstaand filmpje waarin Daniel Pink boeiend vertelt over: “What really motivates us?” naar aanleiding van zijn boek: “Drive”.

Interessant zijn de volgende onderdelen:

  • Voor simpele reproductieve taken werkt geld als beloning geweldig, echter voor meer complexe taken waarbij conceptuele en creatieve vaardigheden aangeboord moeten worden werkt geld als beloning niet.
  • Om mensen te motiveren moet ze voldoende verdienen (om niet aan geld te hoeven denken) en een bepaalde mate van autonomy, mastery en purpose hebben.

Als organisatie moet je dus “spelen” met deze drie behoeftes. In de video worden voorbeelden genoemd waarbij een bedrijf 1 dag medewerkers laat werken aan wat ze zelf belangrijk vinden (autonomy) voor hun job. Maar ook de behoefte die mensen hebben aan mastery die vervuld wordt door het perfect kunnen bespelen van een muziekinstrument of het schrijven van software (open source). En het hebben van een purpose zoals bedrijven als Apple hebben waar veel innovatie plaatsvindt door een duidelijke focus.

Bovenstaande maakt dat mensen meer gemotiveerd zijn, en soms het onvoorstelbare mogelijk is.