De Roos van Leary oefenen in een 3D Virtuele omgeving

Vandaag heb ik de gebruikersbijeenkomst bijgewoond van het deLearyous-project in Antwerpen. Doel van het deLearyous-project (voor meer informatie zie deze blogpost) is om een 3D Virtuele omgeving te bouwen om interpersoonlijke communicatie te oefenen met virtuele karakters.

Na een aantal bijeenkomsten waarin vooral gesproken werd over o.a. 3D, lipsync, morphing, het toevoegen van emoties aan het virtuele karakter en artificiële intelligentie stond eindelijk een demonstratie van drie prototypes op de agenda: 1. prototype van de scenario manager, 2. prototype van audio module en 3. prototype van de visualisatie engine.

Leuk om te zien wat er op dit moment als eerste prototypes gemaakt is.

De scenario manager kiest op dit moment voornamelijk random binnen het goede octant van de Roos van Leary. Oftewel op basis van de reactie van de speler, bijvoorbeeld boven-samen gaat de avatar iets meer naar onder-samen vanuit de start positie.

De audio module bestaat uit een groot aantal zinnen die op dit moment ingesproken zijn door een van de medewerkers van het project. Op termijn moet een professionele acteur deze zinnen gaan inspreken. Enige maanden terug is ervoor gekozen om het genereren van spraak los te laten, omdat dit niet natuurgetrouw overkomt.

20110628-150620.jpg

De visualisatie engine toont op dit moment een hoofd dat met 8 sliders een bepaalde basis emotie meegegeven kan worden. Ook kunnen subtielere emoties getoond worden door verschillende basis emoties te mixen.

Kortom, een erg interessant project dat nu een stuk concreter wordt. Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke eindproduct, de (on)mogelijkheden van het eindproduct en de reacties van studenten tijdens de gebruikerstesten die we bij het Koning Willem I College gaan uitvoeren.