iPat zoekt iPad: Vissen en breuken

Vandaag kwamen 40 medewerkers van het Koning Willem I College bij elkaar om ervaring op te doen met de iPad.

Bij de start van de bijeenkomst werd meteen duidelijk gezegd dat men geen iPad mee naar huis krijgt 8-( Uiteraard leverde dit een aantal teleurstellende blikken op. Gelukkig werd meteen duidelijk dat er een interessant programma gemaakt is om echt de vertaalslag naar het onderwijs te naken.

In de introductie schetst de presentatrice Marieke van Osch (@mariekemove) de geschiedenis van de plaat, via cassette en cd, naar het internet. Keyword steeds is: personalisatie.

20110627-163659.jpg

Het uitgangspunt van Marieke is dat je beter de mobiele apparaten kunt toestaan in de klas en aan te sluiten bij de belevingswereld van de studenten, dan de strijd aan te gaan. Stap voor stap wordt het begrip social media inhoud gegeven: Wat is het? Wat zijn de eigenschappen? en Wat zijn de voorbeeldsites? door Marieke.

Vervolgens wordt de iPad getoond door Marieke. In tweetallen wordt stap voor stap met de iPad geëxperimenteerd aan de hand van de opdracht om een lesidee uit te werken voor het vak van een van de twee. Samen met een collega hebben we de uitdaging opgepakt om het vak rekenen in te vullen. Een aantal tips van Marieke: Jungle Breuken, Pizza en Motion Math voor rekenonderwijs.

Ons idee:

 • Start aan de hand van story telling: een karper viswedstrijd: wie heeft gewonnen?
  Bij de wedstrijd tussen Martijn en Patrick (de docenten) werden in totaal 7 vissen gevangen. Door Martijn 4 vissen en door Patrick 3 vissen. Wie is de winnaar? Martijn? Want hij ving er 4 van de 7.
 • Youtube video met uitleg over vissen en breuken;
 • Sketchup met verschillende voorbeelden:
  20110627-192051.jpg
  Martijn heeft 1 voorntje gevangen in plaats van karper, dus Martijn nu 3 van de 6, en Patrick ook 3 van de 6. Wie is de winnaaar. En zo voorts.
 • Vertaling vissen naar een balk waarin verhoudingen worden weergegeven;
 • Spelen van het spel Jungle Breuken op de iPad.

De laatste 30 minuten worden ingelast om alle bedachte lessen uit te wisselen. Mooi om te zien hoeveel creativiteit er vrij komt in deze groep.

Ten slotte een vragenrondje: “Alle voorbeeldlessen die ik gezien heb kunnen ook op een laptop met een beamer op eentje na (Evernote Peak). Wat is de meerwaarde van het gebruik van de iPad?”. Marieke geeft aan dat de handzaamheid, het niet tegen pc schermen aankijken en de grote hoeveelheid (gratis) Apps de meerwaarde zijn grote plus zijn van het apparaat. Echter, het apparaat heeft ook beperkingen. Veel materiaal, b.v. een powerpoint maken of een video, zul je nog steeds op een pc maken. De meerwaarde zit hem in de combi van beide apparaten.

Al met al een leerzame avond waarbij ik met 39 collega’s enthousiast aan de slag zijn gegaan met de iPad.