Lezen is de enige activiteit die de latere carrière en schoolprestaties van een kind beïnvloedt

In de Intermediar las ik onlangs een kort berichtje waarin een onderzoek van socioloog Mark Taylor van de universiteit van Oxford werd aangehaald: lezen blijkt de enige activiteit die de latere carrière van een kind beïnvloedt.

Door alle hobby´s en carrières van 17.200 Britten te analyseren die in 1970 geboren werden, kwam hij tot deze conclusie:

Lezende kinderen werden later vaker manager en gingen ook vaker naar de universiteit.

Het spelen van computerspelletjes, zonder overige activiteiten ernaast, verminderde de kans dat een kind een universitaire studie volgde. Sport, museumbezoek, concertbezoek of bioscoopbezoek hadden allemaal geen invloed op de latere carrière.

In het persbericht op de site van de University of Oxford is nog extra detail informatie te vinden over het onderzoek:

For 16-year-old children whose parents worked in admin or sales, their chance of going to university went up from 24 per cent to 35 per cent for boys and from 20 per cent to 30 per cent for girls. If they read books and also did one other cultural activity, such as playing an instrument or going to museums, the chance rose from 24 per cent to 54 per cent for boys and from 20 per cent to 48 per cent for girls. Playing computer games regularly and doing no other activities reduced their chances from 24 per cent to 19 per cent for boys and from 20 per cent to 14 per cent for girls.

Een interessant onderzoek en conclusies. Beste ouders, stimuleer het lezen door je kinderen. Lees voor voordat ze naar bed gaan. Lees om en om een bladzijde als ze wat ouder zijn, en ga samen naar de bieb, maak het spannend om te lezen. En geef het goede voorbeeld, want als je ouders lezen dan kopieer je als kind dit gedrag mogelijk. Stimuleer ook het doen van andere activiteiten naast de pc, Nintendo, XBox, Wii, et cetera.