Ken Robinson beschrijft de problematiek van het huidige onderwijs in: Changing Education Paradigms

Via via kreeg ik onderstaande video-animatie waarin Sir Ken Robinson een betoog houdt over het huidige onderwijssysteem:

In zijn betoog schetst hij op eenvoudige wijze de ontstaansgeschiedenis van het huidige onderwijs en de huidige zoektocht naar hervormingen van het onderwijs. Dit vanuit een economisch en cultureel perspectief. Het onderwijs is nog zoekende.

Verder geeft hij aan (en dat betoog kende ik al) dat scholen de creativiteit van kinderen ernstig beperkt. Ook gaat hij in op de context waarin de lerende zich vandaag de dag bevindt. Deze is compleet veranderd. Het onderwijs nog niet. Het onderwijs is nog steeds gebaseerd op een verouderde context. In de huidige context zijn er een zeer groot aantal prikkels: honderden tv-kanalen, internet, mobiel, radio, et. cetera. met aantrekkelijke content. Het onderwijs blijft hier achter met saaie betekenisloze content. En verliest zo de strijd der prikkels. Om overprikkelde kinderen in de hand te houden, krijgen ze het stempel ADHD en de nodige medicijnen. Interessant is de verdeling van het aantal ADHD-ers over de VS.

Interessant aan deze video is de animatie die RSAnimate gemaakt heeft om het geheel pakkender te maken.

Een video die mij echt aan het denken zet.