Impressie van een rondje School Technology Innovation Centre

Afgelopen vrijdag had ik het genoegen om het School Technology Innovation Centre (STIC met hashtag #STIC1 op Twitter) van Microsoft te bezoeken samen met 17 collega’s uit het MBO-veld uit Nederland.

Microsoft heeft een interessant programma bedacht met aandacht voor de visie van Microsoft op Leren en Onderwijzen, een rondleiding om in aanraking te komen met de nieuwste snufjes, het Microsoft IT Academy programma en aandacht voor het nieuwe werken.

Tijdens het rondje nieuwe snufjes werd als eerste Microsoft’s Surface getoond. Helaas is mijn video op een of andere manier niet te uploaden van mijn iPhone naar WordPress. Vandaar, om een indruk te krijgen, onderstaande commerciële video van Microsoft zelf.

Get Microsoft Silverlight

Een mooi apparaat dat qua gebruikersinterface natuurlijk geweldig is en het iPhone/iPad niveau bijna behaald. Het scherm is natuurlijk veel groter en het met elkaar tegelijk werken aan leerzame spelletjes of opdrachten maakt de ervaring rijker.

Daarnaast werd de combinatie van Microsoft Sharepoint een Microsoft Office365 getoond (zie onderstaande foto).

20110401-120335.jpg

Het voordeel van de combinatie Sharepoint en Office365 is dat het geheel volledig in elkaar grijpt, dus overal en altijd documenten, powerpoints, et. cetera. bij de hand, en daarnaast de mogelijkheid om aanpassingen te doen waar je ook bent. Dit omdat alle functionaliteit in de cloud draait.

Tevens werden mooi snufjes getoond waarmee studenten met beperkingen ondersteund kunnen worden met technologie. Zo werd bijvoorbeeld een muis getoond die met je voet bestuurd kan worden, maar ook aangepaste toetsenborden om met één hand te typen en een soort muis/joystick voor mensen met parkinson. Er is hier echt veel meer mogelijk, dan ik voor ogen had.

Vervolgens werd een lokaal met Multipoint Server 2011 getoond. Met dit product is het mogelijk om met één server een vijftal schermen, toetsenborden en muizen als “pc” te laten werken. De docent kan de schermen blokkeren om aandacht te krijgen, maar ook meekijken met wat de student doet. Alle hardware van de server is voor iedereen beschikbaar. Zo kan bijvoorbeeld via een USB-stick een bestand gedeeld worden met de klas. Er zijn publieke mappen, maar ook privé mappen per leerling.

20110401-122406.jpg

Een mooie oplossing om met beperkte kosten toch iedere student een eigen pc ervaring te geven. De controle van het gebruik ligt vervolgens altijd bij de docent.

Naast bovenstaande voorbeelden kwamen de voor mij ook wat bekendere toepassing als het gebruik van het digibord, de mogelijkheid voor weblectures, een 3D-monitor, et. cetera aan bod. Een mooie rondleiding met inzicht in innovatieve mogelijkheden van vandaag de dag.