Wat kan een groep studenten leren van het maken van een Lipdub?

Mijn zus, werkzaam bij het HAN en een van de initiatiefnemers van de minor PR & Mediarelaties, attendeerde me op de lipdub die haar studenten afgelopen week gemaakt hebben.

Lipdubs, een interessant fenomeen dat meer en meer langskomt op het internet. Voor mij elke keer weer de vraag met welk leer- of lesdoel je dit zou kunnen inzetten. Natuurlijk voor studenten van een artiestenopleiding, filmmakersopleiding, etc. liggen de leer- en lesdoelen voor de hand, maar voor andere opleidingen is dit een ander verhaal.

De plek van het maken van de lipdub in de minor PR & Mediarelaties is les 1. Les 1? Ja, want het belangrijkste lesdoel was het elkaar leren kennen, en het smeden van een hechte groep. Ik kan me voorstellen dat het maken van een lipdub hiervoor zorgt. Beetje tijdsdruk, uit de comfort zone moeten treden en na een dagje ploeteren een resultaat om trots op te zijn. Kortom, inzetbaar voor vele opleidingen als start van een lesperiode. Naast dit lesdoel zijn er natuurlijk andere voor de hand liggende leerdoelen te behalen specifiek voor deze minor, zoals het kennismaken met het fenomeen lipdub als PR instrumen, het maken van een script, et cetera.

Daarnaast is het fenomeen minor erg interessant. Iets dat het MBO volgens mij nog niet kent? Studenten kunnen via KiesOpMaat een overzicht krijgen van de aangeboden minoren in heel Nederland. Inschrijving staat bij het voldoen aan bepaalde voorkennis vrij voor alle HBO-studenten. Op deze manier kunnen studenten kiezen voor de minor die bij hem/haar past (ook buiten de grenzen van de eigen HBO-instelling). HBO-instellingen boren op deze manier een extra inkomstenbron aan. Een mooi fenomeen. Iets voor het MBO?