Mediawijs niet altijd mogelijk – sterke wachtwoorden met tekens worden niet altijd ondersteund!

Onlangs ben ik van overgestapt naar een maatschappelijk bewuste en groene bank. Een hele operatie om alles om te zetten. Zo ook mijn credit card.

De credit card dienst wordt blijkbaar uitbesteed aan International Card Services. Bij het aanmaken van een login en wachtwoord op de website stuitte ik op een onverwachte beperking in het kiezen van het wachtwoord.

In het mediawijsheid-project aan de ICT-Academie leren we studenten in het kader van veilig internetten een sterk wachtwoord te kiezen.


Hoe kies je een veilig wachtwoord? Explania

Zoals in bovenstaande filmpje geadviseerd wordt, kun je het beste cijfers en letters vervangen door tekens. Zo maak je een haast onmogelijk te kraken wachtwoord. Daarnaast wordt vaak de aanvullende tip gegeven om een zin te gebruiken die je makkelijk kunt onthouden. En in deze zin (vaak van meer dan 10 tekens) kun je weer bovenstaande tips toe te passen.

Helaas biedt International Card Services op dit moment de mogelijkheid van tekens en langere wachtwoorden (nog) niet. Uiteraard heb ik ze per mail hierop geattendeerd en kreeg ik binnen enkele uren kreeg ik al de volgende reactie terug:

Geachte heer Koning,

Dank voor uw e-mail van 25-01-2011. Graag geven we u onze reactie.

We waarderen het dat u de moeite neemt om uw ervaringen met onze website aan ons door te geven. Uw opmerkingen zijn heel belangrijk bij het verder verbeteren van onze dienstverlening via het internet. We nemen uw reactie dan ook zeker mee bij de evaluatie van de website maar kunnen wel aangeven dat er bewust voor de huidige opbouw van het wachtwoord is gekozen.

Waar mogelijk zullen wij rekening houden met de door u genoemde tips en uitleg.

Ik ben benieuwd of de mogelijkheden in de toekomst aangepast worden.