Motivatie à la Marzano – wat komt er allemaal kijken bij het motiveren van leerlingen?

De afgelopen dagen ben ik bezig met het ontwikkelen van een training voor docenten aan de hand van het boek: “5 Dimensies van leren” van Robert Marzano.

Ieder jaar weer worden er veel boeken over leerprocessen geschreven voor de “moderne” docent. Soms zit hier een pareltje tussen. Het boek: “Leren in 5 dimensies” van Robert Marzano is zo’n pareltje. In zijn boek beschrijft Robert Marzano, op basis van gedegen onderzoek naar leren, dat er vijf soorten denken/leren van invloed zijn op leerprocessen.

  1. De houding ten opzichte van school en leren;
  2. Hoe nieuwe kennis verwerfd en gekoppeld wordt aan bestaande kennis;
  3. Hoe bestaande kennis verbreedt en verdiept wordt;
  4. Hoe kennis in levensechte situaties toegepast wordt;
  5. Het ontwikkelen van reflectieve denkgewoontes.

Deze vijf dimensies zijn onderling afhankelijk van elkaar. Zo zijn dimensie 1 en 5 altijd aanwezig, en volgt dimensie 4 op 3, en dimensie 3 op 2. Hiermee levert het boek tevens een duidelijke volgorde in leerprocessen. Het boek is doorspekt van praktische didactische werkvormen behorende bij deze vijf dimensies.

5 Dimensies van Leren van Marzano, Dimensie 1: Motivatie

De eerste sessie staat in het teken van Dimensie 1: Motivatie. Wat komt er allemaal kijken bij het motiveren van studenten? Robert Marzano brengt dit onderwerp zeer breed in kaart en geeft in zijn boek pakkende voorbeelden van hoe het kan.

Met Mindmeister heb ik deze dimensie in kaart gebracht. Klik op bovenstaande plaatje om hem in groter (en leesbaar) formaat te bekijken.

Ik ben benieuwd of er lezers zijn die ervaring hebben met het gebruik van Marzano in hun onderwijspraktijk.