Video-experiment om Bouw en Engels te integreren en studenten te motiveren!

Op de afdeling Bouw, Architectuur en Meubeldesign van het Koning Willem I College is een traject gestart om te kijken naar de meerwaarde van video in het onderwijs. In een eerdere blogpost vertelde ik hier al iets over:

Mijn eerdere ervaringen van de ICT-Academie in het gebruik van video kan ik mooi inzetten in dit traject.

Voor een combinatie van bouw en Engels moeten de studenten een video maken waarin ze laten zien hoe een bepaald aspect gemaakt wordt. Denk hierbij aan het maken van kozijnen, het storten van een fundering, et cetera.

De video (zie bovenstaand voorbeeld) moet voorzien worden van een mondelinge uitleg in het Engels en voorzien worden van een ondertiteling in het Nederlands.

Het team docenten dat dit experiment uitvoerde was erg enthousiast over hetgeen er allemaal gebeurde in de klas. In eerste instantie was er wat weerstand onder de studenten, want het was een niet van te voren ingeplande opdracht. Natuurlijk, want het was ook een klein experiment. Daarna vroegen studenten zichzelf af of ze wel voldoende bagage hebben om een video te maken. Echter een mobiel met camera heeft bijna iedereen, het monteren kan op diverse manier zowel op je pc als via een webbrowser, en ook het ondertitelen is een fluitje van een cent.

Juist door deze weerstand en onderschatting  van eigen kunnen, was de trots bij de studenten erg groot. Ook het effect op het leren lijkt groot, want naast Engels en zicht op de volgorde van het productproces van een aspect uit de bouw, moeten studenten samenwerken (met zijn 3-en), een afspraak maken met een bedrijf en zichzelf verkopen om uberhaupt tijd te krijgen van druk bezette bouwmedewerkers, et cetera.

Het experiment is meer dan geslaagd om een volgende fase in te gaan.

Natuurlijk zijn er een groot aantal dingen dat het experiment ons geleerd heeft. Denk aan het inplannen en integreren van de opdracht in de huidige lijn van projecten. Het vooraf vaststellen van een lijst van goedgekeurde onderwerpen. Aandacht besteden aan de randvoorwaarden van een goede video, o.a. tijdsduur, resolutie, begin- en eindslides. Het scherper opstellen van de beoordelingscriteria. Het verplicht laten maken van een videoscript en deze laten inleveren vooraf bij de docent om deze van tops en tips te laten voorzien. En aan het einde robuuster met de klas de video’s evalueren via een goed onderwijsleergesprek. To be continued …..