Lezen van beeldscherm en/of papier – PrintWhatYouLike als hulpmiddel

Uit mijn onderzoek van de Leergang TEL is een van de conclusies dat studenten de keuze willen hebben om van beeldscherm of papier te lezen.

Binnen de ICT-Academie zijn we overgegaan van lesmateriaal in de vorm van pdf-jes naar lesmateriaal gemaakt in eXe Learning. Het gebruik van eXe Learning biedt de mogelijkheid om lesmateriaal in kleinere blokjes die onderling logisch gekoppeld zijn (via hyperlinks) aan te bieden. Daarnaast is het mogelijk om interactie in te bouwen en bijvoorbeeld video te embedden.

Echter “ieder voordeel heb zijn nadeel”, zoals het printen vanuit n@tschool. De ELO waarin het eXe Learning lesmateriaal aan de leerlingen beschikbaar gesteld wordt levert slecht leesbare printjes.

Vorige week zocht ik naar een oplossing voor het probleem (zonder iedere studietaak twee maal te moeten onderhouden) en vond de website PrintWhatYouLike. Een website waarmee je op een erg makkelijke manier een goed leesbaar formaat maakt van een website. Op mijn drukke lijstje stond het schrijven van een weblogitem hierover, echter was Margreet van den Berg me voor met haar post: Webpagina’s printen.

Zie hier een voorbeeld van hoe ik het nu inzet. Wie heeft ervaring met lezen van beeldscherm of papier? En wat zijn je bevindingen? Wat is jouw oplossing?