Efficienter werken of harder werken in barre economische tijden?!

Al enige tijd ben ik lid van het Computable expert panel. Deze week een interessante vraag:

Uit reacties van ict’ers op Computable.nl blijkt dat zij willen dat werkgevers meer aandacht besteden aan efficiënt werken in plaats van werknemers te vragen harder te werken. Naar aanleiding daarvan wil ik je graag twee vragen stellen, namelijk:

  1. Besteden werkgevers te weinig aandacht aan efficiënt werken?
  2. Heb je een tip voor werknemers die efficiënter willen werken?

Ik denk dat in organisaties te vaak de discussie gaat over: “Doen we de dingen goed?”, terwijl de discussie: “Doen we de goede dingen?” vergeten wordt. Organisaties (en mensen) zijn zo gewend om de dingen te doen, omdat ze altijd al (zo) gedaan worden. Op gezette tijden een stap achteruit doen en op macro niveau kijken levert pas echte efficiency.

Daarnaast kan in veel gevallen met 20% van de tijd 80% van het benodigde resultaat behaald worden. Het toepassen van de 20-80 regel levert eveneens veel op. Hiervoor is nodig dat je overzicht houdt op de taken die gedaan moeten worden. Het bijhouden van een to-do lijstje en deze voorzien van eindtijd en prioriteit helpt enorm. Zowel op micro (de medewerker) als macro niveau (de organisatie).

Een tip voor het bijhouden van een to-do lijstje: Rember the Milk via de browser, gmail, iPhone, Android telefoon, etc.

[ad#reclame]