Celebrating diversity

De 5de dag van de leiderschapstraining van de Chair Academy gaat over celebrating diversity.

De start van de dag is het bekijken van een film over Mauritius, een eiland waar een groot aantal culturen in vrede met elkaar samenleven. De verschillen in geloof, cultuur, inzichten zijn inspiratie voor allen in plaats van een bron van strijd.

De eerste opdracht die we moeten uitvoeren is het op zoek gaan naar elkaars verhaal over diversity. Wanneer heb je een positieve of negatieve ervaring hiermee. Ik zat naast een black american women van 60+ opgegroeid in het zuiden van de VS met een zeer indringend verhaal over racisme. Haar verhaal was indrukwekkend met name de kracht die ze uit deze ervaring heeft gehaald. Al eerste zwarte vrouw in het mannenbolwerk van een technical college begon ze als docent. Vervolgens klimt ze op tot dean. En onderneemt ze diverse pogingen om de cultuur te veranderen in haar organisatie. Nu jaren na haar ervaringen als kind komt een nieuwe kans langs om hiermee aan de slag te gaan voor haar met als doel een afspiegeling van de verschillende culturen en seksen in de maatschappij ook in de organisatie te bewerkstelligen. Een uitdaging waar ze helemaal voor gaat.

[ad#reclame]

Bij het nabespreken blijken er ook 2 blanke amerikanen aan tafel te zitten die de andere kant hebben meegemaakt. Ze zijn opgegroeid in een milieu waar black americans als minderwaardig werden gezien. Beide worstelen ze met hun opvoeding en gaan tegen hetgeen ze van hun ouders meegekregen hebben in. Wauw, wat een openheid en positieve energie in de groep. Deze opdracht hakt erin (insteken op gevoel) wat positief gevolg heeft op de rest van de dag.

Waar het om gaat is om verschillen te vieren en de kracht van verschillen te gebruiken in de organisatie. Diverse modellen komen langs hiervoor, en met name wordt de koppeling gelegd tussen het DICS-model en het strength based leadership model. Wat is jouw stijl en wat is het verband met jouw krachten? Hoe komt dit tot uitdrukking in jouw gedrag? Wanneer zit je in je kracht (2nd floor) en wanneer in je valkuil (basement)?

Een interessante en zeer leerzame dag. Dit soort opdrachten zouden echt in het team waarin je werkt een positieve invloed kunnen hebben!