Positieve psychologie

De eerste echte dag van de 2de ronde van mijn leiderschap training van de Chair Academy in Madison start met het thema positieve psychologie.

In een korte “geschiedenisles” komen een aantal key personen langs, zoals Peter Drucker, David Copperrider, Martin Seligman en Donald Clifton. Allemaal hebben ze onderzoek gedaan naar het positief kijken, oftewel: strenghts-based, versus kijken naar wat niet werkt.

Het onderzoek waarin docenten verteld werd dat ze een lastige klas hadden met domme kinderen en andere docenten verteld werd dat ze een geweldige klas hadden, wordt aangehaald. Het resultaat van de geweldige klas was vanzelfsprekend geweldig.

Het hele idee hierachter is dat er een positieve kijk komt binnen een organisatie. Medewerkers gaan op zoek naar wat wel werkt en gaan proberen dit toe te passen in hun eigen afdeling. Dit in tegenstelling tot kijken wat niet werkt en proberen dit te fixen. Het kijken naar wat niet werkt, is niet verkeerd, maar levert minder resultaten en een andere energie.

[ad#reclame]

Voor het samenstellen van een team betekent dit dat je medewerkers zoekt die elkaar aanvullen op basis van hun krachten. En dat je van te voren bedenkt welke krachten je nodig hebt om een bepaalde klus te klaren.

Hoe bepaal je wat je krachten zijn?
Vijf clues die je helpen om ze op te sporen, namelijk bij welke activiteiten voel je:

  1. Yearning – wat vind je als vanzelf interessant?
  2. Rapid learning – wat pik je snel op?
  3. Flow – wanneer kom je in flow?
  4. Glimpse of excellence – wanneer dacht je “wauw, heb ik dat gedaan?”
  5. Satisfaction – wanneer krijg je een kick van iets?

Bij deze activiteiten gebruik je 4 of 5 van je top-5 krachten. Mijn krachten (op basis van het invullen van een test) zijn duidelijk en zeer van toepassing op mij. Goed om ze te weten, en eens te kijken naar de activiteiten die je uitvoert. Zit je in je kracht bij deze activiteiten? Of mis je andere krachten nodig om ze tot een succes te maken? Haak andere mensen aan met aanvullende krachten.

In het tweede deel gaan we in op de kracht, maar ook de valkuilen van je strenghts. Het gaan erom om in je kracht te blijven, en alert te zijn voor de valkuilen. Doet me erg denken aan het model van het kernkwadrant uit eerdere trainingen.