Tornado warning?!

Aan het eind van een vermoeiende maar leerzame dag in Madison in de staat Wisconsin in de VS is het erg gezellig om met de mededeelnemers aan de training een biertje te drinken. Na een warme drukkende dag regende het echt pijpestelen. Een flinke bui die soms ook in Nederland voor kan komen.

In de bar van het hotel staan meerdere tv-toestellen opgesteld om iedere sport te kunnen volgen, totdat opeens werd de tv-uitzending onderbroken door een tornado warning.

In eerste instantie ongeloof en wil je zo veel mogelijk informatie hebben om vast te stellen of er serieuze dreiging is. Als snel blijkt dat inderdaad de tornado over Madison zal gaan. Wat doe je dan? Gelukkig zijn de medecursisten gewend aan dit soort waarschuwingen en geeft de tv goede informatie. Toch maar even buiten gaan kijken hoe de luchten eruit zien en wat je kunt verwachten. Eerst onder de overkapping van het hotel, dan wat verder weg van het hotel om goed de lucht te kunnen bekijken.

Langzaam raak je aan het idee gewend en hoor je dat de tornado al op enige afstand langs is gekomen (aan het eind van de straat op de foto rechts staat de lucht stil, terwijl alle lucht eromheen ernaartoe gezogen wordt). Totdat er meer mensen buiten komen, omdat ze door het hotelpersoneel gebeld zijn om uit hun hotelkamers te komen. Verteld wordt dat we als de tornado terugkomt (en die kans is aanwezig) we naar de cursuszaal moeten gaan, omdat je daar het veiligste bent. Slik! en tegelijkertijd een gevoel van wauw wat is de natuur onvoorstelbaar machtig.

Ietsjes meer slik als vervolgens ook de sirenes afgaan. Verteld was dat dat alleen in het gebied gebeurd dichtbij de tornado. Wij dus! Op bovenstaande filmpje (sorry dat de video 90 procent gedraaid is) heb ik het over rechts en links, maar het is precies ondersom. De wolken bij het hotel gaan van links naar rechts, en de wolken bij de lantarenpaal gaan van rechts naars links. De wolken verzamelen zich allemaal op het punt van de tornado.

Al snel stopt de sirene en is het gevaar voorbij. Op tv hoor je dat er tot nu toe nog geen gewonden of erger doden gevallen zijn. De tornado had een lichte kracht, maar veroorzaak toch op een aantal plekken overstromingen en hier en daar wat bomen die uit de grond gerukt zijn. Gelukkig!

Zie ook op de website van NBC15.com.

Als Nederlander sta je niet stil bij dit soort natuurgeweld. Althans, ik niet. Ook niet als je een training gaat volgen in de VS. Wat een prettig idee om te weten dat er in Nederland geen orkanen voorkomen. En wat vreemd om te ervaren dat de Amerikanen redelijk rustig hiermee omgaan. Het hele systeem van tv tot hotelpersoneel is op de hoogte van wat te doen. Ook een prettig idee!