Laptops in het ICT-onderwijs & virtualisatie?!

Afgelopen maanden ben ik een aantal publicaties en weblogitems tegengekomen over laptops in het onderwijs. Ook binnen de ICT-Academie is al enige tijd het beleid om laptops te stimuleren (lees: niet te verplichten).

Een groot voordeel is dat studenten de mogelijkheid krijgen om makkelijk zowel op school als thuis te kunnen werken aan studietaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het virtueel opbouwen van netwerken met VMWare Server, VirtualBox of Virtual PC, maar ook aan het maken van ontwerpen in Visio, projectomschrijvingen in Word of het maken van software in Java.

Tot vorig schooljaar was dit nog goed te behappen, maar met de komst van Windows 7 en 64-bits laptops is het uitgegroeid tot een oerwoud aan mogelijkheden.

Hardware Host OS Guest OS
32-bit Windows XP Windows XP
Ubuntu Linux
32-bit Windows Vista Windows XP
Ubuntu Linux
32-bit Windows 7 Windows XP
Ubuntu Linux
64-bit Windows XP Windows XP
Ubuntu Linux
64-bit Windows Vista Windows XP
Ubuntu Linux
64-bit Windows 7 Windows XP
Ubuntu Linux

Tot voor kort was het mogelijk om te standaardiseren op het gebruik van VMWare Server 1.x, echter heb ik gemerkt dat een aantal van de twaalf combinaties niet/slecht blijken te werken.

Zo werkt VMWare Server 1.x niet stabiel op 64-bit systemen, en blijft in sommige combinaties te installatie van Ubuntu Linux hangen. VMWare Server 2.x geeft soms problemen bij het gebruik van een draadloos netwerk.

Het geheel wordt nog verergerd door alle verschillende merken laptops (maar ook de nieuwe desktops die aangeschaft zijn) die studenten meenemen. Soms werkt iets wel en de andere keer niet. Oftewel: de twaalf variaties moet je nog eens vermenigvuldigen met het aantal merken/modellen laptops die studenten meneemen naar de ICT-Academie.

Het alternatief VirtualPC van Microsoft werkt, weet ik uit ervaring, slecht met diverse Linux distributies.

[ad#reclame]

Zonder alle mogelijkheden getest te hebben, lijkt op dit moment VirtualBox op alle mogelijke combinaties goed te werken.