Hoe stel ik de proxy in onder Ubuntu Linux 10.04?

Na mijn voorbereidingen afgelopen vrijdag heb ik vandaag mijn tweede instructievideo afgerond over het instellen van de proxy server onder Ubuntu Linux 10.04.

In veel scholen en bedrijven wordt het netwerk via een proxy-server gekoppeld aan het internet. Het updaten van Ubuntu Linux of het installeren van extra applicaties kan dan alleen als je het besturingssysteem laat weten welke server in het netwerk de proxy-server is.

[ad#reclame]

Zoals je in het filmpje kunt zien, zijn er twee mogelijkheden om de proxy-server in te stellen:

  1. op een centrale plek – het voordeel hiervan is dat je bij wisseling van de proxy slechts op deze plek de proxy-server aan moet passen. Let op: alle applicaties moeten dan deze optie ook ondersteunen, zoals Firefox.
  2. in iedere applicatie zelf – het nadeel hiervan is dat je bij wisseling van de proxy in ieder applicatie de proxy-server aan moet passen. Echter, in sommige gevallen (zoals de Synaptic Package Manager) moet je dit in de applicatie zelf instellen.