Nep USB-sticks, exFAT en andere ellende!

Vandaag kwam een van mijn studenten naar mij toe met een probleem met zijn USB-stick van 128 Gb. Een Kingston Datatraveller 200.

Zijn USB-stick had hij om diverse manieren omgezet van FAT32 naar NTFS om zo grotere bestanden te kunnen opslaan. Echter steeds kreeg hij een error. Een interessant probleem, oftewel: uitdaging voor een ICT-er!

Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat tegenwoordig vanaf Windows Vista SP1 (dus ook Windows 7) een tussenvorm bestandssysteem bestaat: exFAT. exFAT moet je plaatsen tussen FAT32 en NTFS, bijvoorbeeld doordat bestanden groter dan 4GB kunnen zijn, maar er ook mogelijkheden zijn om bestanden en mappen te beveiligen. Voor Windows XP of Windows 2003 moet wel een hotfix geïnstalleerd worden om het geheel aan de praat te krijgen.

[ad#reclame]

Echter, ook dit werkte niet. Toen ik vroeg waar hij de stick gekocht had: “eBay meneer, voor 21 euro!” werd ik achterdochtig. Want 128 Gb voor 21 euro is wel heel heel goedkoop. En ja, bij nazoeken via de site van Kingston bleek er wel een heel groot verschil te zitten in de prijs.

Trouwens, de officiële foto op de site van Kingston en de USB-stick zelf zijn identiek. Een mooi voorbeeld van (niet) Mediawijsheid dat ik volgend schooljaar zeker ga gebruiken in de lessen.