Sessie 2.4 – Gewin, gemak, genot en geest der tijd van mijn leerarrangement

Tijdens de Leergang TEL aan het Koning Willem I College heb ik een leerarrangement ontwikkeld in eXe Learning, zoals ik in eerdere posts geschreven heb.

Een opdracht betreft het onderbouwen van mijn leerarrangement aan de hand van de 4G’s:

 • Gewin – Het gewin van het leerarrangement moet zitten in meer digitale interactie en minder afleiding.Bijvoorbeeld door het voorkennis activeren aan de hand van een aantal vragen die de student moet beantwoorden. Bij een fout antwoord wordt verwezen naar eerder lesmateriaal, zodat de student een herhalingsslag kan doen.

  Een andere voorbeeld is het doen van een zelfinschatter in Google Docs. Zo worden de studenten zich bewust van de onderwerpen die aan bod komen. Ik hoop dat het gewin is dat hierdoor studenten zich vooraf bewust worden van dat hetgeen ze gaan leren. Dit komt ten goede van de motivatie.

  Een laatste voorbeeld is hopelijk dat bij het embedden van video’s de student  niet afgeleid wordt door andere (niet relevantie) filmpje op YouTube.

  Andere voorbeelden van gewin zijn reeds voorzien, doordat we op dit moment al het lesmateriaal al digitaal aanbieden in de vorm van pdf-documenten. Denk hierbij aan het altijd beschikbaar hebben van lesmateriaal. Het kunnen klikken op hyperlinks voor achtergrond materiaal, et cetera.

 • Gemak – Het werken in een leerarrangement in de vorm van webpagina’s maakt het mogelijk dat lesmateriaal in kleinere brokken gekoppeld via hyperlinks aangeboden worden. Op dit moment is alles in de vorm van een pdf-document gemaakt en dus een grote lap tekst. Tevens is het mogelijk om via hyperlinks door het materiaal heen te skippen zonder steeds nieuwe pdf-documenten te moeten openen.

  Andere voorbeelden van gemak zijn reeds voorzien, doordat we op dit moment al het lesmateriaal al digitaal aanbieden in de vorm van pdf-documenten. Denk hierbij aan het ook thuis of onderweg de beschikking hebben over het leerarrangement via internet.

 • Genot – Ik hoop dat de studenten het leuk vinden om met interactiever lesmateriaal te werken waarin bijvoorbeeld lappen tekst met foto’s vervangen zijn door video’s.

  Daarnaast maken de studenten een handleiding en een videoinstructie. Met name dat laatste vinden studenten erg leuk om te doen.

 • Geest der tijd – Ik hoop dat het lesmateriaal de proef “Geest der tijd” kan doorstaan, doordat het lesmateriaal in de vorm van korte webpagina’s opgezet is met een duidelijke herkenbare structuur van onder andere projectomschrijving, studietaken en projectbeoordeling. De layout is zakelijk (zoals het ICT-vak) en conform de richtlijnen (Brand Box) van de school.Binnen het arrangement worden videoinstructies, Twitter (om onderling ervaring uit te wisselen door te reageren op problemen van elkaar), Google Docs (voor het uitvoeren van een zelftest) en meerkeuzevragen gebruikt (om voorkennis te activeren).Oftewel: het leerarrangement is gemaakt met de tools van deze tijd.