Huiswerk Sessie 2.3 – Reflectie

Op het Koning Willem I College ben ik begonnen aan de Leergang Technology Enhanced Learning als deelnemers (en trainer). In dit kader moet ik een aantal opdrachten uitwerken de komende 18 maanden.

In deze blogpost mijn reflectie op sessie 2.3 waarin gestart is met het ontwikkelen van mijn leerarrangement. Ondertussen heb ik het leerarrangement zo goed als klaar, zie hier.

Alleen de studietaak over het bouwen van een website heb ik nog niet gereed, echter zijn er nog een aantal weken te gaan totdat het ingezet gaat worden bij de studenten. Voor de feedback of beoordeling van mijn leerarrangement maakt het niet uit, want er zijn in totaal 11 studietaken die allemaal op dezelfde manier opgebouwd zijn.

[ad#reclame]

Tot nu toe ben ik erg enthousiast over het gebruik van eXe Learning voor het maken van een leerarrangement. Het gebruik van het tool is zeer eenvoudig. Soms is het nodig om (met name bij copy en paste van bestaande lesmateriaal) om de HTML-code in te duiken om de layout netjes te krijgen. Het importeren van Word en Excel documenten in de vorm van beoordelingsforumulieren of checklist is zeer eenvoudig. Ook het embedden van Youtube video’s en twitter werkt eenvoudig.

Mijn zorg over het wel/niet krijgen van support van eXe Learning is na contact met Willy Vermaelen weggenomen. Met name zijn reacties op mijn blogpost hierover en de post op zijn eigen weblog zijn hierin essentieel. De hulp van Willy Vermaelen trouwens bij kleine vragen is super en zeer snel.

Bij het exporteren van mijn leerarrangement ben ik overgestapt van een SCORM object naar een map met website inhoud. De export importeer ik vervolgens in N@Tschool. Het exporteren naar een map met website inhoud werkt beter, omdat op deze manier de navigatie heel helder is voor de student. Tevens is de door Martijn Bos en John Ypma ontwikkelde stylesheet gebaseerd op een leerarrangement in de vorm van een website.

Als ik terugkijk naar het ontwerp van mijn leerarrangement dan valt op dat ik (deel op basis van feedback van Jan Jacobs) een aantal zaken heb toegevoegd. Denk aan de zelfinschatter (met Google Docs) op basis van een vergelijk van het begin en het eind van het project ik wil meten of in de beleving van de student hij/zij geleerd heeft. Tevens wil ik kijken bij welke onderwerpen het grootste leerwinst vastgesteld kan worden en kijken of ik hiervoor een verklaring kan vinden. Denk ook aan het toevoegen van een voorkennis toets waarin ik de student bewust wil maken van het niveau van zijn/haar voorkennis. Mocht een vraag verkeerd beantwoord worden dan wordt er verwezen naar de benodigde literatuur om alsnog de voorkennis op te halen of bij te spijkeren. Ook ben ik bezig geweest met het specifieker maken van de leerdoelen bij het project en de studietaken. Tevens heb ik een verwijzing toegevoegd naar het project Mediawijsheid dat studenten al uitgevoerd hebben. Bij de theorievragen moet de student de bronnen specificeren en het geleerde rondom efficiënt en effectief zoeken toepassen.

Ik ben erg trots op wat er toe nu toe staat en ben dan ook benieuwd naar de feedback van mijn TEL-genoten komende maandag.