Veranderprocessen – Je kunt geen stap overslaan!
Afgelopen juni ben ik begonnen met de opleiding aan de Chair Academy met een groot aantal internationale collega’s. Komende juni is er wederom een laatste afsluitende intensieve week in de stad Madison in de Verenigde Staten.
In mijn IPDP (lees: POP) heb ik de hoofddoelstelling: het leren van het effectiever managen van verandering, gezet. In dit kader heb ik afgelopen tijd veel gelezen over verandering.
In deze blogpost wil ik een stukje uit het boek: “Einstein en de kunst van het veranderen” behandelen. Op bladzijde 138 en verder wordt ingegaan op veranderprocessen en hoe belangrijk het is dat men het nut en de noodzaak van veranderingen inziet:
Wie geen probleem ziet of heeft, zal zich niet of minder inzetten voor een oplossing.
Genoemd wordt dat management vaak onderschat hoe lastig het is om nut en noodzaak te zien. Als manager loop je dan tegen weerstand aan. Het boek onderscheidt 4 niveau’s van weerstand: niet (onder)kennen, bagatelliseren, geen perspectieven zien en presentie van onmacht.
[ad#reclame]
Essentieel m.i. is het stappenplan dat gepresenteerd wordt om weerstand te voorkomen:
- erkenning van de feiten, erkenning van het op te lossen probleem;
- erkenning van de betekenis (de ernst) van de feiten of het probleem;
- erkenning van de wenselijkheid iets aan het probleem te doen;
- erkenning van de mogelijkheid er iets aan te doen;
- erkenning van de capaciteiten om het succesvol aan te pakken;
- erkenning van het commitment.
Vaak worden stap 1 en 2 overgeslagen met alle weerstand van dien.
Het boek: “Einstein en de kunst van het veranderen” bevat nog veel meer hints rondom veranderingsprocessen. Een aanrader!