Reflectie op mediawijsheidweek – de Treeoctopus bestaat?!

Afgelopen weken hebben de eerste jaars studenten van de opleiding Medewerker Beheer ICT (ongeveer 75 studenten) en de eerste jaars studenten van de opleiding Medewerker ICT (ongeveer 25 studenten) aan de ICT-Academie van het Koning Willem I College gewerkt studietaken in de Mediawijsheid week.

Web 2.0 in de Mediawijsheidweek

Al eerder gaf ik het “project” inclusief de studietaken prijs via mijn weblog, zie hier al het materiaal om te hergebruiken (graag minimaal je eigen ervaringen delen met mij). Samengevat bevat het project vijf onderdelen:

  1. zoeken en vinden;
  2. betrouwbaarheid van websites;
  3. het gebruik van nieuwsreaders (lees: RSS);
  4. webloggen met WordPress;
  5. social bookmarking met Delicious.

De volgende zaken zijn me opgevallen dit jaar:

  • Het efficiënt zoeken en vinden van informatie op het internet gebeurd maar montjesmaat bij de studenten.  Vaak haakt men erg snel af en is de opdracht (zogenaamd) niet helder, is er uberhaupt niks te vinden volgens de student, et cetera. Het gebruik van een woordweb om eerst te leren de juiste zoektermen te vinden helpt, echter blijft een deel van de studenten deze opdracht loskoppelen van het zoeken. Zo krijg ik een woordweb over onderwerp 1 en gaat men zoeken naar onderwerp 2.
  • Het efficiënt zoeken naar video´s en handleidingen om bijvoorbeeld een processor te installeren, et cetera. gaat bij iedereen goed. Hier ben ik blij mee, want dit moet men natuurlijk in het beroep later kunnen gebruiken.
  • Het effecient zoeken naar de nieuwste drivers of BIOS-updates gebeurd altijd via Google.nl, echter hierdoor komt men regelmatig op websites terecht die niet van de fabrikant zijn. Bijna alle studenten komen op (mogelijk onbetrouwbare) verzamelsites terecht in plaats van meteen naar bijvoorbeeld Dell.com te surfen. Ik zou niet graag mijn BIOS updaten met onbetrouwbare updates.
  • Met betrekking tot de betrouwbaarheid van websites is het overgrote deel van de studenten zich niet bewust van de gevaren, en blijft laks in het geloven van wat er staat. Zo´n 20% van de studenten gelooft zelfs dat de Treeoctupus bestaat.Terwijl als je even goed kijkt naar de diverse foto´s en video´s je toch al heel achterdochtig moet worden. Het invullen van de checklist van de site Webdetective helpt studenten om kritisch te kijken, echter een groot deel heeft niet het geduld om dit serieus in te vullen en trapt zo in de valkuil informatie voor waar aan te nemen.
  • De mediawijsheidweek is in de meeste gevallen twee weken geworden m.i. doordat een klassikale start en een aantal momenten klassikaal bij elkaar komen om van elkaar te leren niet gelukt is. Dit in verband met ziekte van mijn kant. Voor mij een bevestiging van blended learning als goed onderwijsmodel. Aan de andere kant is zonder mijn aanwezigheid het onderwijs door kunnen gaan, echter met mogelijk iets minder leerwinst.

Wat mij betreft een mooi vervolg op het eerste jaar met nu ongeveer 100 studenten (vorig jaar 50) en een mogelijke uitbreiding naar de niveau 4 opleidingen volgend schooljaar.

[ad#reclame]