Hoe werk ik met Natschool onder Ubuntu 9.04?!

Deze vraag verbaasde me vanmorgen bij de start van de schoolweek. Hoezo? Natschool draait ook onder Firfox en doet dat al jaren (niet altijd meteen na een nieuwe update).

Op de ICT-Academie zijn we begonnen aan Ubuntu Linux. Studenten van de opleidingen Medewerker ICT en Medewerker Beheer ICT leren hoe ze hetgeen geleerd is in de context van Windows XP ook kunnen toepassen in Ubuntu Linux. Echter, zijn ze afhankelijk van het gebruik van Natschool voor het bekijken van studietaken, projectomschrijving, et cetera.

http://www.flickr.com/photos/kordite/ / CC BY-NC 2.0

Een deel van de studenten kan wel met Ubuntu Linux 9.04 inloggen in Natschool onder Firefox 3.0.x zonder errors, maar een deel van de studenten lukt dit niet. Het updaten van Firefox 3.0.x naar Firefox 3.5 lost het probleem op. Gelukkig is de nieuwe versie van Ubuntu Linux aanstaande en zit hier de nieuwe Firefox in, maar tot die tijd moeten studenten handmatig updaten naar Firefox 3.5.

Op de volgende site vond ik het antwoord (in het Engels):

  1. start Ubuntu Linux 9.04;
  2. download Firefox 3.5;
  3. open het bestand onder Ubuntu Linux, zodat je het kunt uitpakken, bijvoorbeeld op je bureaublad;
  4. open een Terminal venster;
  5. ga naar de map waarin Firefox 3.5 staat, mogelijk /Desktop/firefox als je het bestand uitgepakt hebt op je bureaublad;
  6. sluit alle Firefox vensters anders lukt het niet;
  7. en start firefox met ./firefox.

Vervolgens is Firefox geupdate naar versie 3.5. Ik heb dit bij 2 studenten getest en het werkte helemaal top. Mochten er onduidelijkheden zijn of aanvullingen, dan kun je natuurlijk reageren op deze post.